Održana promocija časnika

Hrvatska vojska dobila 70 novih časnika

Dodjeli prvih časničkih činova u Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“ nazočio je i predsjednik Zoran Milanović
Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović nazočio promociji novih časnika OS RH Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović istaknuo je na promociji novih časnika i dodjeli prvih časničkih činova u Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“ kako su odabrali težak posao u kojem trebaju činiti sve da do rata ne dođe, a kada dođe biti prvi. Predsjednik je poručio časnicima da su odabrali težak i jedinstven posao koji suspreže i limitira u čovjeku autonomiju i samosvijest jer se naredbe moraju slušati, a hijerarhija poštovati.

– To je odabir kojeg duboko poštujem. Vaš posao je da učinite sve da ne dođe do rata i oružanog sukoba u kojem ljudi gube život, ali ako i kada dođe – da ste tu prvi. To je jedinstven posao, poziv i način života i zato sam vam kao vrhovni zapovjednik zahvalan prije svega zato što ste taj posao odabrali, rekao je.

S obzirom na to da je Hrvatska mala zemlja, predsjednik Milanović istaknuo je kako moramo osvijestiti u sebi koje su naše mogućnosti, dosezi i stvarni interesi. U tom smislu, novim časnicima poručio je da NATO standarde koriste za vlastiti napredak i za dobrobit naše zemlje.

– NATO je savez i društvo kojemu pripadamo. Međutim, naši primarni interesi su regija u kojoj imamo svoje interese, svoj doseg, svoj narod i druge nacije koje žive u Hrvatskoj, a imamo naš narod izvan Republike Hrvatske. To nije Republika Hrvatska, ali tamo žive stotine tisuća Hrvata i to je naš interes, rekao je predsjednik Milanović, misleći pri tome na Hrvate u BIH čija su nam prava vrlo bitna i da na njih možemo na civiliziran i demokratski način utjecati.

Milanović je ponovio kako je Hrvatska rat dobila sama, te da je bilo više odmaganja nego pomaganja.

– To nikome ne zamjeramo. Imamo sebe, saveznike, ljude, narode, države i saveze s kojima ćemo raditi i s kojima osjećamo neku vrstu pripadnosti i lojalnosti, ali hrvatski rat je dobilo malo dobrih ljudi. Zato je naš put jedinstven, istaknuo je predsjednik Milanović.

Iskustvo koje je Hrvatska prošla devedesetih godina poseban je u Europi i nije ga imala niti jedna druga članica EU te je Domovinski rat – uz prepuštenost samoj sebi, nenaoružanost te oslobađanje zemlje bez jasnog mandata onih velikih koji odlučuju – od Hrvatske vojske stvorio jedinstvenu, posebnu i zaista drugačiju vojsku.

Predsjednik je dodijelio čin poručnika/poručnika korvete Oružanih snaga za 70 kadetkinja i kadeta (24 kadetkinje i 46 kadeta) koji su uspješno obranili završne radove diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa 16. i 17. naraštaja Vojnog pomorstva, Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja.

Uz predsjednika Milanovića pri uručenju činova bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin.

Aktualno
Hrvatska