HRVATSKA KUHINJA: Juha od bundeve – boje i mirisi jeseni u kuhinji!

2021-10-08-gastro-RIBA-buča-juha

Obična bundeva (bundeva, tikva, misirača, jestiva buča, patišon, lat. Cucurbita pepo) jednogodišnja je biljka s puzavom stabljikom, porijeklom iz Amerike. Biljka potječe iz Meksika, a zahvaljujući Španjolcima prenijeta je u Europu. Jedna od vrsta bundeve potječe iz Indije, dok se na području Europe najviše raširila okrugla bundeva koja potječe iz Amerike. Ostali nazivi jesu: tikva, buča, žuta tikva.

Bundeva je po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji se plodovi koriste kao i bundeve za pečenje. Danas se patišon tikvice često koriste u ugostiteljstvu.

Sastojci:

1 kg bundeve (oguljena, bez koštica)
0,5 dl maslinova ulja
2 kom crvenog luka
1 žlica mješavine začina
1 žličica soli
0,7 dl povrtnog temeljca
1,8 dl vrhnja
1 žlica suhih sjemenki bundeve
4 kriške integralnog kruha (bez kore)
sol, papar

 

Način priprave:

Zagrijte 2 žlice maslinova ulja u velikom loncu, a zatim lagano ispecite crveni luk, vrlo sitno sjeckana, oko 5 minuta, dok ne omekša, ali ne požuti. U tavu dodajte 1 kg bundeve ili tikvica, narezanih na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta, povremeno miješajući dok ne počne omekšavati i kad poprima zlatnu boju. Ulijte 0,7 dl povrtnog ili pilećeg temeljca u tavu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, a zatim pirjajte 10 minuta dok tikvice ne postanu jako mekane. Upotrebite šatapni mikser kako biste sve sastoje usitnite. Za ekstra baršunastu konzistenciju juhu možete proliti kroz fino sito. Za pripremu krutona izrežite 4 kriške integralnog kruha na male kvadrate, zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi, pa pecite kruh dok ne postane hrskav.

Kod posluživanja dodajte malo kiselog vrhnja, možete dodati prethodno prepečene suhe sjemenke

Gastro
Hrvatska