Hrvati odlučuju: predsjednik ili predsjednica?

U tijeku je drugi krug predsjedničkih izbora na kojim građani odlučuju tko će sljedećih pet godina predstavljati Hrvatsku. Od 7 sati ujutro otvoreno je sveukupno 6 409 biračkih mjesta diljem zemlje, dok se hrvatski predsjednik bira u još 47 zemalja svijeta. Pravo glasa ima 3 800 000 hrvatskih državljana, što je za gotovo pet i pol tisuća više u odnosu na prvi krug izbora, dok će regularnost na biračkim mjestima nadzirati više od 24 tisuće promatrača.

U utrci za Pantovčak u ovome su krugu dva kandidata, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, koji su na glasačkim listićima poredani na temelju ostvarenog uspjeha u prvom krugu izbora. Svaki građanin ima pravo jedanput glasati te zaokružiti jedno od navedenih imena, a svoje pravo mogu iskoristiti sve do 19 sati. Prije dva tjedna, to je pravo iskoristilo 1,9 milijuna birača, odnosno oko 100 tisuća više u odnosu na prvi krug izbora prije pet godina, stoga Državno izborno povjerenstvo poziva građane da i danas izađu u što većem broj na birališta.

Naposljetku, prvi se izborni rezultati mogu očekivati u 20 sati na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva te će se osvježavati svakih pet minuta dok se ne prebroje svi glasovi.