Hostel Rakitje postao prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice

Do sada je smješteno nekoliko ukrajinskih obitelji
hostel rakitje zagrebačka županija

Od samog početka ukrajinske krize članovi interventnog tima Društva Crvenog križa (DCK) Zagrebačke županije te liječnički timovi iz ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru aktivno su uključeni u pružanje pomoći izbjeglicama iz te ratom pogođene zemlje.

U Hostelu Rakitje, koji je prenamijenjen u prihvatni centar izbjeglica za područje Zagrebačke županije, do sada je smješteno nekoliko ukrajinskih obitelji kojima je na raspolaganju Služba traženja, humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška koju pružaju timovi DCK-a za pružanje psihosocijalne pomoći. Također, sve pristigle ukrajinske izbjeglice su po dolasku u Hostel Rakitje testirane brzim antigenskim testom na COVID-19 te je utvrđeno njihovo opće zdravstveno stanje. U prihvatnom centru dežuraju medicinske sestre, a po potrebi dolazi liječnik.

– Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa ima ključnu ulogu u prihvatu izbjeglica koje pristižu iz Ukrajine u Hrvatsku. Svi koji dođu u prihvatne centre, ali i svi koji se prijave, a smješteni su u privatnim objektima, Služba traženja evidentira i ti podaci se koriste u slučaju razdvajanja članova obitelji, što se nažalost često događa u oružanim sukobima, rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta pozvavši pritom sve ukrajinske građane da se, ako to već nisu učinili, upute u najbliže društvo Crvenog križa kako bi ih evidentirala Služba traženja te im se ponudila potrebna humanitarna pomoć.

– Prijava Službi traženja nije obavezna, ali se preporučuje jer može pomoći u kasnijem procesu integracije izbjeglica u društvo, istaknula je Sopta dodavši da prijava Službi pomaže i uspostavljanju komunikacije kada izbjegle osobe same nisu u mogućnosti to učiniti.

Kontakti gradskih društava Crvenog križa s područja Zagrebačke županije nalaze se na POVEZNICI, a svi koji su voljni ponuditi privatni smještaj mogu to učiniti na e-mail [email protected].

Grad
Hrvatska
Ostalo
Sveta Nedelja
Zagrebačka županija