Horvatinčiću odbijena žalba za odgodom izvršavanja zatvorske kazne

Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se 14. srpnja u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom
tomislav horvatinčić Željko Hladika/PIXSELL

Tomislavu Horvatinčiću odbijena je kao neosnovana žalba za odgodom izvršavanja zatvorske kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora na koju je pravomoćno osuđen za pomorsku nesreću u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, potvrdio je Hini Horvatinčićev branitelj Velimir Došen.

– U rješenju je naglašeno da se žalba odbija jer je sud zaključio da zatvorska bolnica Horvatinčiću može pružiti svu potrebnu medicinsku skrb, ali je napomenuto kako se za slučaj pogoršanja Horvatinčićevog zdravstvenog stanja, prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, može odobriti prekid izvršenja zatvorske kazne, kazao je za Hinu Došen.

Horvatinčićev branitelj je naglasio da njegovom branjenik posljednjih deset dana trpi bolove u koljenu te da se zatvorska liječnica, koja je trebala odobriti Horvatinčićev pregled kod ortopeda, nalazi na godišnjem odmoru.

– To samo potvrđuje naše tvrdnje da  se Horvatinčiću unutar zatvorskog sustava ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena skrb, zaključio je Došen.

Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se 14. srpnja u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju prema kojoj je navela da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020. kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske “sapunice” i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

Hrvatska
Izbor urednika