Visoki kazneni sud

Grgiću i Peteku odbijena žalba u kraku afere Janaf

Tražili su izdvajanje dokaza za koje tvrde da su nezakoniti
Slavonski Brod: Konferencija za medije predsjednika SDP-a Davora Bernardića Ivica Galović/ PIXSELL

Visoki kazneni sud  odbio je žalbu novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i poduzetnika Kreše Peteka za izdvajanjem dokaza za koje tvrde da su nezakoniti u kraku afere Janaf za koju je optužnicu podigao Europski ured javnog tužitelja.

VKS je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio da je, uz Grgićevu i Petekovu, odbio i žalbu Siniše Klobučara. Prizivni sud je precizirao da je Županijski sud u Zagrebu odbio izdvajanje zapisnika o ispitivanju 22 svjedoka, 11 sudskih naloga kojima su određene posebne dokazne radnje te svih dokaza proizašlih iz tako pribavljenih dokaza. VKS je utvrdio da je prvostupanjski sud pravilno i na zakonu osnovano odbio izdvojiti zapisnike o ispitivanju svjedoka jer prilikom ispitivanja nisu bila povrijeđena prava obrane niti odredbe kaznenog postupka. Također, prvostupanjski sud je ispravno utvrdio da nalozi suca istrage kojima je naložena primjena posebnih dokaznih radnji nisu nezakoniti dokazi.

Apelacijski sud je istaknuo da je protivno tvrdnjama žalitelja, USKOK bio nadležan provoditi istragu te provoditi dokazne radnje ispitivanja svjedoka do 9. lipnja 2021., kada je donesena odluka EPPO-a o preuzimanju predmeta. VKS dodaje da je ispitivanje svjedoka bez nazočnosti obrane u fazi istrage bilo utemeljeno na odredbama Zakona o kaznenom postupku kojima nije propisana obveza USKOK-a, a kasnije EPPO-a, da o ispitivanju svjedoka obavijesti okrivljenika i njegovog branitelja.

– Prava obrane će se u slučaju potvrđivanja optužnice, u cijelosti ostvariti u kontradiktornom postupku pred prvostupanjskim sudom kada će okrivljenik moći ispitati svjedoke te će se to pravo na raspravi ostvariti uz poštivanje načela pravičnog suđenja i jednakosti oružja, pojašnjava VKS.

Prizivni sud dodaje da u stadiju istrage dominira tzv. inkvizitorno načelo budući da u tom stadiju pa sve do optuženja ZKP ne poznaje tzv. ravnopravnost oružja između stranaka. Ako optužnica bude potvrđena, nastavlja VKS, dokazi koje je prikupio USKOK i EPPO u istrazi bit će podvrgnuti kontradiktornom ispitivanju, jer se bez neposrednog ispitivanja tih svjedoka na raspravi i omogućavanja obrani da iskoristi pravo na postavljanje pitanja, na takvim dokazima ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda.

Dvojica gradonačelnika kao glavni okrivljenici 

VKS nadodaje da nalozi suca istrage kojima je naložena primjena posebnih dokaznih radnji odgovaraju standardima zaštite ljudskih prava i prava okrivljenika propisanim odredbama ZKP-a.

– Nalozi su izdani za kaznena djela za koja je ZKP-om omogućeno određivanje posebnih dokaznih radnji, a temelje se na obrazloženim, potpunim i dokumentacijom potkrijepljenim zahtjevima Uskoka te su u nalozima obrazložene sve pretpostavke propisane odredbama ZKP-a, stoji u priopćenju VKS-a.

Riječ je o kraku afere Janaf u kojem su, uz Grgića, glavni okrivljenici bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i poduzetnik Krešo Petek. Od ukupno 10 okrivljenika, krivnju je dosad priznalo njih petero te su osuđeni temeljem nagodbe s USKOK-om. Riječ je o Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Katarini Gašparac, Mirjani Prodan i Ivi Grdić koji su osuđeni na uvjetne kazne, rad za opće dobro i novčane kazne. Grgić, Barišić, Petek, Klobučar i Ljubomir Perušić zasad se nisu odlučili na priznavanje krivnje. Neslužbeno se doznaje da Grgić poriče krivnju, dok ju je Barišić u većem dijelu priznao, ali se još uvijek nije nagodio.

EPPO-va optužnica tereti Grgića, koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnika Nove Gradiške, da je dva puta od Peteka primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanim s Petekom osigurao dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je s bivšim velikogoričkim gradonačelnikom Barišićem dogovorio kako će poduzeti sve kako bi se izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projekt obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama. Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem.

Hrvatska
Izbor urednika
Ostalo