Greenpeace prikuplja potpise za zabranu fosilnih goriva

Pozvali su građane da do 16 sati potpišu peticiju na Trgu bana Jelačića ili potpišu online verziju peticije
nafta rafinerija

Aktivisti hrvatskog Greenpeacea pridružili su se europskoj građanskoj inicijativi za zabranom promidžbe fosilnih goriva i povezanih sponzorstva, pozvavši građane da do 16 sati potpišu peticiju na Trgu bana Jelačića ili potpišu online verziju peticije.

Aktivisti su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića istaknuli transparent “Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu”, upozorivši na povezanost fosilnih goriva i financiranja rata u Ukrajini, kao i na štetu koju nafta, ugljen i fosilni plin čine u raspirivanju klimatske krize.

Istovremeno su građani potpisivali peticiju europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative – ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. Riječ je o poseban oblik peticije koji obvezuje Europsku komisiju da je razmotri ako se prikupi dovoljan broj potpisa, napominje Greenpeace.

– Blještavim reklamama na kojima vidimo sretnu djecu, zasađene šume i očišćene plaže, kao i sponzorstvima različitih sportskih, ekoloških, kulturnih i umjetničkih događaja i institucija, fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke kupuju društveno odobravanje i politički utjecaj koji im trebaju za blokiranje stvarne klimatske akcije, izjavila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeace koja smatra da takvu propagandu treba zabraniti, kao što je zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda.

Aktivisti smatraju da je dugoročno rješenje i za ratnu i za klimatsku krizu u odlučnom “ne” svim fosilnim gorivima, bez obzira otkud dolaze, i okretanju obnovljivim izvorima energije. Hrvatska za to, smatraju ima goleme potencijale, pogotovo kad je riječ o energiji sunca.

– Ako želimo postići stvarnu energetsku neovisnost, Vlada mora odustati od fosilnih goriva i konačno otkriti sunce u 21. stoljeću te započeti masovna ulaganja u obnovljive izvore energije, zaključila je Andrić.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska