Grad Zagreb kreće u obračun s onima koji nisu odlagali miješani otpad u ZG plave vrećice

Nekoliko stotina kazni i preko 2000 upozorenja već je podijeljeno građanima od uvođenja novog modela sakupljanja otpada
otpad zagrebLuka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će građani koji nisu propisno odlagali miješani komunalni otpad u plave ZG vrećice početi dobivati kazne na računima za siječanj. Nekoliko stotina kazni i preko 2000 upozorenja već je podijeljeno građanima od uvođenja novog modela sakupljanja otpada, koji je stupio na snagu 1. listopada 2022.

– Čistoća ima metode, od kamera do sadržaja vrećice, utvrđivanja identiteta građana koji nepropisno odlažu otpad, i to će sada neki od njih vidjeti i na svojim računima, kazao je.

Rekao je da su po Zakonu o gospodarenju otpadom kolektivne kazne za cijele zgrade moguće, ali Zagreb još uvijek to ne radi već isključivo kažnjava individualne korisnike koji krše pravila o gospodarenju otpadom.

Također je najavio da će sutra biti potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima Zagrebačkog holdinga i ZET-a. U sljedećih nekoliko mjeseci donijet će odluku o poskupljenju usluga za građane, nakon što naprave sve analize i donesu političku odluku s koalicijskim partnerom SDP-om.

– Želimo svaku kunu preokrenuti, želimo maksimalno izvući iz ušteda Zagrebačkog holdinga i ZET-a i gradskog proračuna, kako bi građani što manje osjetili povećanje cijena, poručio je Tomašević.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo