Zajedno za bolje društvo

GORDANA BABIĆ, predsjednica Vijeća za prevenciju Dugog Sela: Riješili smo akutni problem u gradu, ali pozitivne promjene nisu trajne

Zahvaljujući aktivnostima Vijeća za prevenciju Dugo Selo ponovno je postalo siguran i miran grad
384100274_826109736181664_7953003352251693344_n

Vijeće za prevenciju Grada Dugo Selo osnovno je 1. listopada prošle godine na inicijativu gradonačelnika Nenada Paniana i nadležnih gradskih službi koji su na području grada prepoznali nepoželjne situacije kojih do tada nije bilo. Kako nam otkriva predsjednica Gordana Babić, uočili su sve učestalija okupljanja sumnjivih osoba, okupljanja maloljetnika na mjestima koja za to nisu predviđena, konzumiranje psihoaktivnih tvari na otvorenom, pojačanu razinu agresije, hodanje s palicama po gradu, prijetnje sugrađanima i slično.

– To je bila i reakcija na nesretne događaje u Grčkoj jer su neki dečki bili pripadnici Bad Blue Boysa pa se tako očekivala eskalacija. Kako je Dugo Selo zapravo jako miran i vrlo ugodan grad za življenje, službe su se digle na noge i željele su to zaustaviti.

Kako u Dugom Selu, osim područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, nema drugih sadržaja koji bi mogli djelovati preventivno, u suradnji s gradonačelnikom okupilo se desetak članova budućeg Vijeća za prevenciju, utvrdilo plan i program djelovanja te odmah krenulo s radom.

–  Povezali smo sve resore, dakle socijalnu skrb, zdravstvo, policiju i obrazovanje te tako napravili široku mrežu kojom smo, rekla bih, upecali većinu tih sudionika koji su bili negdje dotaknuti tom cijelom situacijom, govori nam Babić.

U Vijeću za prevenciju najzastupljeniji su predstavnici iz domene policije, obrazovanja i socijalne skrbi, a članstvo, uz predsjednicu Babić, čine još načelnica policije, tri ravnatelja iz dvije osnovne i jedne srednje škole, predstojnica područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad te drugi dionici iz društvenog života poput župnika.

Međusektorska suradnja dala odlične rezultate

Važno je za napomenuti kako se Vijeće za prevenciju okupilo na mandat od šest mjeseci, a od svog osnutka do danas provelo je niz aktivnosti u zajednici.

– Škole su napravile prekrasne preventivne programe na tri razine – za učenike, učitelje i roditelje. Tu je bio niz aktivnosti koje se praktički odvijaju na tjednoj bazi i koje su izvanredno obuhvatile sve tri skupine korisnika.

Policija se, također pojačano angažirala te prema dojavama građana i kriminogenoj procjeni Vijeća za prevenciju, pojačala ophodnje iza 23 sata. Tako su spoznali gdje se i koje skupine sastaju te efikasno spriječili takva okupljanja.

– Nakon 23 sata maloljetnici mlađi od 16 godina ne smiju biti vani, a na njihove dojave i legitimiranje maloljetnika reagiralo se tako da su išle prijave prema centrima za socijalnu skrb, odnosno prema područnom uredu koji je odmah krenuo u akciju. Oni su zvali roditelje i razgovarali s maloljetnicima, neke od maloljetnika odmah su izdvojili i stavili na opservaciju u Centar Dugave, a drugi su došli u prihvatnu stanicu. Tako smo razbili tu homogenu grupu na nekoliko manjih dijelova i oni su gotovo prestali postojati, objašnjava nam Babić i nadodaje:

– Uspostavljena je fantastična suradnja s Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb Dugave koji je krovna institucija za rad s problemima u ponašanju u Hrvatskoj. Povezali smo se s Centrom Bumblebee u Dugom Selu u koji na tjednoj bazi dolaze stručnjaci iz Centra Dugave. Riječ je o dva psihologa i jednom socijalnom pedagogu koji rade edukacije s djecom, roditeljima i drugim zainteresiranim osobama. Tu se radi na jačanju emocija, prepoznavanju emocija, prepoznavanju potreba, podršci roditeljima koji imaju djecu u riziku i tako dalje. Taj vid suradnje pokazao se izrazito korisnim, idemo na ranu prevenciju, ranu detekciju i ranu reakciju na početne probleme u ponašanju.

U razdoblju koje slijedi, Vijeće za prevenciju svoje aktivnosti planira više usmjeriti prema ovisnostima i huliganizmu, najavila je Babić.

– U fazi je pisanje programa upravo na te dvije teme. Pozabavili bismo se s ovisnostima koje su u porastu, kao i posvuda te huliganizmom koji se obično veže uz marginalne skupine, uz Skinheadse i Bad Blue Boyse kao glavne, ali ima ih i više. Pokušali bismo napraviti programe ciljano za njih.

Tektonski poremećaju u društvu

U svojih nešto malo više od pet mjeseci postojanja, Vijeće za prevenciju pokrenulo je velike pozitivne promjene, no predsjednica Babić upozorava kako one nisu trajne.

– Problemi u ponašanju su pojavnost koja ima svoje zakonitosti. Ne mogu reći da smo riješili navedene probleme jednom zauvijek. Uvijek će se pojaviti novi, međutim akutna situacija koja je brinula građane i zbog koje su se osjećali nesigurnima zapravo je sanirana.

Sve počinje u obiteljskom domu gdje je došlo do tektonskih poremećaja na relaciji djece i roditelja, napominje Babić.

– Roditelji se povlače pred djecom i dolazi do zamjene uloga u mnogim obiteljima pa se bespogovorno sluša djecu koja imaju prava koja imaju, međutim prava se uvijek moraju vezati uz dužnosti i obveze. Također, u hijerarhiji obitelji mora se znati tko je roditelj, a tko dijete. Nažalost, radi nekih permisivnih pristupa odgoju koji su zapravo potpuno krivi, dolazi do zamjena uloga i roditelji se osjećaju nesigurnima, što nije dobro jer roditelj mora biti faktor stabilnosti u obitelji i uz kojega se dijete mora osjećati sigurno, kaže Babić i dodaje:

– Roditelj mora shvatiti svoju ulogu kao zrela odgovorna punoljetna osoba koja na neki način mora dovršiti te procese odrastanja kod djeteta, da dijete kasnije nema problema. Struktura je ono što je najvažnije, struktura mora biti poštivana i mora biti reda. Roditelj koji ima problema s odgojem djeteta zapravo bi se trebao obratiti što ranije nadležnom područnom uredu da se vidi što se može napraviti. Koliko se roditelji daju, toliko im se na kraju vraća na adekvatan ili neadekvatan način.

Zaključno, prevencija devijantnih oblika ponašanja besmislena je ako i ostali problemu okreću leđa, odgovornost prebacuju na druge i izostaje podrška svih dionika uključenih u profiliranje mlade osobe.

– Sami ne možemo ništa, niti jedan pojedinac unutar Vijeća za prevenciju ne može ništa, niti jedan sektor sam ne može ništa. Svi moramo biti umreženi i na istom tragu te raditi na istom cilju, a to je pravovremeno prepoznati probleme u ponašanju i pravovremeno na njih adekvatno reagirati.

Dugo Selo
Intervju
Naši ljudi našeg kraja