GONG predlaže smanjenje na šest izbornih jedinica

Broj zastupnika ovisio bi o broju stanovnika ili birača, a kretao bi se između 17 i 29
gong Davorin Višnjić/PIXSELL

Prema postojećem izbornom sustavu, saborski se zastupnici biraju u 10 izbornih jedinica od kojih svaka ima 14 mandata. Ako sve izborne jedinice imaju jednak broj zastupnika onda bi trebale imati i podjednak broj stanovnika, no još od popisa iz 2011. godine to nije slučaj.

Zbog toga GONG, kako bi se poštovalo Ustavom propisano načelo jednakosti biračkog prava, predlaže smanjenje izbornih jedinica s 10 na 6, čiji bi broj zastupnika ovisio o broju stanovnika ili birača, a kretao bi se između 17 i 29. Naime, izbori provedeni u manjem broju izbornih jedinica s više zastupnika garantiraju mnogo razmjerniju podjelu mandata i ulazak u Sabor svim strankama koje osvoje više od 5 posto glasova.

– Do sada smo u barem jednoj izbornoj jedinici imali slučaj u kojem je neka stranka ostala bez zastupnika, a prešla je prag od 5 posto, rekao je profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular na današnjoj konferenciji za medije.

Osim broja izbornih jedinica, GONG bi promijenio i njihove granice koje bi se podudarale sa županijskim granicama.

Tako bi Grad Zagreb činio jednu izbornu jedinicu, dok je do sada bio podijeljen na četiri različite jedinice. Četiri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska), činile bi jednu izbornu jedinicu, a u drugoj bi bile spojene županije na zapadu zemlje (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska). U sljedeću jedinicu GONG bi spojio Zagrebačku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju, dok bi preostale dvije jedinice činile slavonske županije i županije na sjeveru Hrvatske.

– Od 2011.godine promijenila su se tri premijera i četiri vlade, ali izborne reforme su izostale. Ako svaki glas ne vrijedi jednako i nema jednaku izbornu težinu, demokracija propada, izjavila je izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet.

Hrvatska
Politika