FOTO: Vrbovečke vuzmice vmrle nisu!

U vrbovečkom kraju se od davnina najveći katolički blagdan Uskrs proslavljao paljenjem vuzmica u praskozorje nedjeljnog jutra na sam Uskrs
VUZMICA VRB

U vrbovečkom kraju se od davnina najveći katolički blagdan Uskrs proslavljao paljenjem vuzmica u praskozorje nedjeljnog jutra na sam Uskrs. Ovogodišnje slavlja Uskrsa i paljenje vuzmica odvijalo se prema vjerskim preporukama i uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog epidemije korona virusa.

Na Kundetić bregu u kleti obitelji Jadranka Mijalića, nekadašnjeg sportaša, gospodarstvenika i političara, bilo je tako samo troje ljudi, koji su pridržavajući se svih preporuka vezanih uz korona virus, u vrlo teškim vremenima održali tradiciji paljenja vuzmice, a slično je bilo i po okolnim bregima.

-Od 2005. okupljamo se na Kundetić bregu kako bi duh i tradiciju uskršnjih vuzmica zadržali i prenijeli na iduće naraštaje jer je to dio nasljeđa naših starih. Upravo je to bila prigoda da se okupe kumovi i prijatelji kako bi osnažili zajedništvo i u uskršnjem ozračju potaknuli vjeru, međusobnu potporu i inicirali skrb prema najpotrebitijima u našoj zajednici. U društvu su se znale zapjevati i stare narodne pjesme Hrvatskog zagorja i Prigorja, koje su dodatno produbile osjećaje i prožimanje duha uskršnjeg zajedništva, topline dobrih i pozitivnih misli i djelovanja- – naglasio je Jadranko Mijalić.

U prijašnjim godinama kod Mijalića okupljalo se u prijateljskom ozračju i do 15 ljudi koji su paljenjem uskršnje vuzmice započeli svetkovinu rođenja Isusa Krista u ozračju blagdanskog slavlja. Ovogodišnja vuzmica je imala posebno značenje jer se odvijala u kriznim okolnostima i to u vrijeme kada je korona virus ugrozio zdravstvenu sigurnost stanovnika cijelog svijeta.

Ipak, tradicija vuzmice u vrbovečkom kraju je nastavljena i koja je omogućila kontinuitet religioznog iskustva i slavlja Uskrsa, koja je ovaj puta bila prilagođena novim okolnostima. 

 

Događanja
Grad
Hrvatska
Multimedija
Vrbovec
Zagrebačka županija