FOTO: Vijećnici Marije Gorice zaključili 2021. godinu, crkva optužila Općinu za preotimanje zemlje

Župnik Barić optužio je Općinu Marija Gorica da je otela više od 9 hektara župne zemlje u neposrednoj blizini župne crkve i groblja u Mariji Gorici te se upisala kao vlasnik na nju

Održana je posljednja sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Gorica na kojoj je jednoglasno prihvaćen posljednji ovogodišnji rebalans Proračuna Općine Marija Gorica za 2021. godinu.

Jednoglasno su usvojeni i svi popratni dokumenti, a jednoglasno je usvojen i prijedlog predsjednika Općinskog vijeća Općine Marija Gorica Josipa Žagmeštra da se za stol sjednu načelnica Marica Jančić i župnik Stjepan Barić. Naime, župnik Barić optužio je Općinu Marija Gorica da je otela više od 9 hektara župne zemlje u neposrednoj blizini župne crkve i groblja u Mariji Gorici te se upisala kao vlasnik na nju.

-Jako sam razočaran što se o ovoj temi počelo pričati uoči izbora i što su tenzije bez potrebe dignute. Općini ne treba ništa, nismo trebali ni crkvu obnavljati ni uređivati trg ispred crkve. Je li to kulturološki iskorak pokazat će vrijeme, ali žao mi je da se ne možemo dogovoriti oko zemlje koja je neobrađena, gotovo zapuštena i da se koristi kao javno dobro. Ne ničije privatno. Općina nikome ništa nije uzela, a najmanje crkvi. Ako netko to tumači tako, vratit ćemo se i deset koraka unatrag da se to ispravi- rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Gorica Josip Žagmeštar.

Župnik Barić istaknuo je kako taj problem nije od jučer, ali da on ne može činjenicu da je zemljište prošle godine glasilo na župu, a od ove godine na Općinu Marija Gorica, protumačiti drugačije nego otmicom. Dodao je kako je on podržavao sve ideje kojima bi se omogućilo da se projekt sanjkališta kandidira na EU fondove, pa čak i prijenos zemljišta na određeno razdoblje, međutim nadbiskupija za to ne želi ni čuti.

-Ja sa svog imena moram sprati ljagu. Ja sam optužen da ne brinem o župnoj imovini, dobio sam novčanu kaznu, a vjerojatno ću morati napustiti Mariju Goricu. Ja ću se i dalje svim svojim bićem zalagati da se to zemljište vrati u župno vlasništvo- zaključio je župnik Barić.