Otvorena izložba ˝Air Art, 1903.-2023.˝

FOTO: U Zaprešiću razgledajte izložbu maketa dvokrilnih zrakoplova

Izložba je postavljena u povodu 120. godišnjice prvog leta zrakoplovom (17.12.1903.), a ostaje otvorena do 15. travnj
9d3a435a-be0e-433a-8259-4195221d52e7

U Muzeju Matije Skurjenija otvorena je izložba jedinstvene kolekcije maketa dvokrilnih zrakoplova koje su unikatno i u svom prepoznatljivom likovnom stilu oslikali najpoznatiji hrvatski i svjetski suvremeni umjetnici. Izložba je postavljena u povodu 120. godišnjice prvog leta zrakoplovom (17.12.1903.), a ostaje otvorena do 15. travnja.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Alan Labus koji je istaknuo zadovoljstvo što se upravo u zaprešićkom muzeju održava izložba kojom se obilježava povijest.

-Gospodin Politeo je bio toliko blagonaklon prema Zaprešiću da je po drugi puta podijelio dio svoje vrijedne zbirke s našim sugrađanima. Zahvala i ravnatelju Muzeja Anti Žaji koji vrijedno radi na popularizaciji muzeja i Novih dvora, posebno u kontekstu obnove Novih dvora koja upravo kreće. Ono što nas očekuje tijekom ove godine je obnova muzeja, nekoliko gospodarskih zgrada i perivoj. Ovo je mitsko mjesto hrvatskog narodnog preporoda i stvaranja hrvatske nacije- rekao je Labus.

Početak kolekcije je 1983. godina kada se proslavljala 80. godišnjica od prvog leta braće Wright u SAD-u. Do danas je kolekcija narasla na više od 250 ručno rađenih drvenih modela i nema značajnijeg slikara i kipara koji nije pristao ostaviti svoj umjetnički trag na običnoj maketi što se likovnom alkemijom preobrazila u skulpturalnu i pikturalnu dragocjenost. Gilbert & George (UK), Missemer Martine (Francuska), Erro (Island), Sunagawa (Japan), De Gumaraes (Portugal), Caruncho (Španjolska), Selden (USA), Murtić, Seder, Kožarić, Boris Bućan, Šutej, Trebotić, Lipovac, Trokut, Šiško, Novak, Švaljek, Lacković-Croata, Dimitrije, Tanay, Šekoranja i brojni drugi, slave slobodu osvajanja neba i hrabrost prvih pionira i zanesenjaka u letenje… Do sada se jedan dio kolekcije mogao pogledati na izložbi u Zračnoj luci Zagreb 2003. godine te u ˝Palacio Municipal de Congresos˝ u Madridu 2004. godine u suorganizaciji Zračne luke Zagreb i Zbirke Politeo.

Izložba je realizirana uz tehničku pomoć Muzeja Mimara i financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića.

Događanja
Zaprešić