Tražilo se mjesto više

FOTO: U Muzeju Matije Skurjenija otvorena izložba Ivice Šiška

Izložba se može pogledati do 31. prosinca
375761704_671754875082053_6663086897865908628_n

Muzej Matije Skurjenija u Zaprešiću ponovno je bio prostor u kojem se tražilo mjesto više. Otvorenje izložbe uglednog akademskog slikara, grafičara i dugogodišnjeg profesora na ALU u Zagrebu Ivice Šiška privukla je zaljubljenike u umjetnost, ali i brojne njegove sugrađane.

Šiško je rođen u Livnu, a već godinama živi u Mariji Gorici. Jedan je od protagonista postmodernističkoga slikarstva 80-tih godina u Hrvatskoj. Slikar je samostalnu izložbu, neizlaganih slika, posvetio sjećanju na preminulog prijatelja, povjesničara umjetnosti, muzealca, pjesnika i istaknutog društveno-kulturnog djelatnika, Vladimira Malekovića. Ovom izložbom obilježava se i 20. godišnjica njegove smrti.

Na izložbi naziva „Hodočašće – 40 godina kontinuiteta“, izložilo se četrdesetak novijih radova, srednjeg i većeg formata. ˮFloralni i zoomorfni motivi, secirani fragmenti i tjelesne cjeline, stroga plošnost i rastvaranje perspektivnih dubina – neke su od bitnih, specifičnih Šiškovih odlika koje su u kompozicijskim odnosima (kroz strukturiranje opozicija i superpozicija, primjenom permutativnosti i metamorfičnosti) postale njegovi postojani znakovi. Na takvim je temeljima izgradio i simboličnost u kojoj se provaljuju arhaični, klasični i pučki elementi…“, dio je teksta predgovora kataloga izložbe autora Nikole Albanežea, nekadašnjeg upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora u Zagrebu, koji je prerano preminuo 2022.

-Slikarstvo je mjerilo, slikarstvo je i crtež i boja i grafika, a grafiku sam posebno njegovao, predavao studentima i tražio maksimum jer grafika je za mene primarna- rekao je Šiško prilikom otvorenja.

Uvodno slovo prilikom otvorenja izložbe iznio je ravnatelj zaprešićkog muzeja Ante Žaja, na otvorenju izložbe bila je i pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Zaprešića Sandra Sabol Valenčak, a izložbu je otvorio dr.sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložba je financirana zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića, a moći će se pogledati do 31. prosinca.

Događanja
Marija Gorica
Zaprešić