FOTO: U Kupincu obilježen Dan Vladka Mačeka

U organizaciji HSS Klinča Sela i HSS Zagrebačke županije te suradnji s Općinom Klinča Sela, u Kupincu je svečano predstavljen projekt „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“ i održana tribina „Maček, Kupinec i Banovina Hrvatska“

Povodom 141. godišnjice rođenja u Kupincu je održan Dan Vladka Mačeka. Vladko Maček, vođa hrvatskog naroda, pravnik i političar, rođen je 20. srpnja 1879. u Jastrebarskom. Ključne godine vođenja Hrvatske i povijesne odluke koje je promišljao i donosio, proveo je na svom imanju u Kupincu, gdje je i dio vremena proveo u kućnom pritvoru zatvoren od ustaškog režima.

U organizaciji HSS Klinča Sela i HSS Zagrebačke županije te suradnji s Općinom Klinča Sela, u Kupincu je svečano predstavljen projekt „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“ i održana tribina „Maček, Kupinec i Banovina Hrvatska“.

Nakon pozdravne riječi predsjednice Županijske organizacije HSS-a Martine Glasnović i zamjenika župana Hrvoja Frankića, idejno rješenje i projekt „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“ predstavili su predsjednica HSS-a Klinča Sela Gordana Juranko, načelnik Općine Klinča Sela Miljenko Vučković i arhitekt Miroslav Škoda iz Atrium d.o.o. O temi „Maček, Kupinec i Banovina Hrvatska“ govorili su dr.sc. Hrvoje Petrić te predsjednik i saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak.

U čast ovom hrvatskom velikanu ispred kipa dr. Mačeku u Kupincu, uz počasnu stražu Kuburaške udruge Okić, svijeće su zapalile delegacije Hrvatske seljačke stranke, HSS-a Zagrebačke županije, Općine Klinča, HSS-a Klinča Sela s Ogrankom HSS-a Kupinec, HSS-a Jastrebarsko i Organizacije branitelja HSS-a „Hrvatski sokol“.

Višegodišnjim radom i kvalitetnom suradnjom HSS-a Klinča Sela i Općine Klinča Sela, dr. Vladko Maček i Kupinec dobivaju zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti. Projektom „Kulturni centar dr. Vladko Maček – Kupinec“, Kupinec i općina Klinča Sela, uz sat hrvatske povijesti o burnom razdoblju 20-stoljeća u vrijeme djelovanja dr. Vladka Mačeka, postat će kulturni centar te prostor novih programa, okupljanja i razvoja.