FOTO: U Krašiću otkrivena bista župnika Josipa Vranekovića

Misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću proslavljena je 55-ta godišnjica smrti župnika krašićke župe i Stepinčeva supatnika Josipa Vranekovića
1

Misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću proslavljena je 55-ta godišnjica smrti župnika krašićke župe i Stepinčeva supatnika Josipa Vranekovića, koji je umro 26. srpnja 1964. godine u 43. godini života.

Svečano misno slavlje predvodio je Varaždinski biskup porijeklom Krašićanac Josip Mrzljak s vojnim biskupom u miru Jurjom Jezerincom, monsinjorom Jurajom Bateljom te s preostalim svećenicima koji su porijeklom iz Krašića. Također, uoči 55.obljetnice od smrti župnika Vranekovića svečano je otkrivena i blagoslovljena njegova bista župnika u župnom dvorištu.

Župnik Josip Vraneković na službu u krašićku župu nastupio je u ožujku 1950. god., svega godinu dana prije nego je Alojzije Stepinac premješten iz zatvora u Lepoglavi u Krašić u kućni pritvor. Tijekom čitavog boravka kardinala Alojzija Stepinca u kućnom pritvoru upravljao je župom Krašić i Jastrebarskim dekanatom te bio velika pomoć blaženom Alojziju.

Najvrjedniji „biser“ kojega nam je ostavio župnik Vraneković zasigurno su njegovi „DNEVNICI“ koje je počeo pisati od prvog dana dolaska nadbiskupa Stepinca u Župu Krašić do njegove svete smrti. 

Događanja
Hrvatska
Krašić
Općina
Zagrebačka županija