Danas pučka veselica

FOTO: U Dubravici proslavljen Dan općine i blagdan svete Ane

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća služena je sveta misa u crkvi sv. Ane u Rozgi koju je služio župnik vlč. Alen Vrbek
358800464_299140409339147_5707528537103250857_n

U nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Ervina Kolarca, saborskog zastupnika i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurevića, načelnika i izaslanika brojnih gradova i općina iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u Dubravici je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Dubravica u povodu obilježavanja Dana Općine Dubravica i blagdana sv. Ane. Prije svečane sjednice služena je sveta misa u crkvi sv. Ane u Rozgi koju je služio župnik vlč. Alen Vrbek.

Sjednicu je u velikom šatoru ispred PŠ Pavao Štoos otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivica Stiperski koji je zahvalio svima koji pomažu u radu i promociji Općine Dubravica. Istaknuo je kako sjednice vijeća protječu u konstruktivnim raspravama, a gotovo sve točke dnevnog reda usvajaju se jednoglasno. Posebno se zahvalio načelniku Marinu Štritofu.

-Gospodine načelniče, veliko ti hvala!, rekao je Stiperski.

Brojni realizirani projekti

O aktivnostima na području općine nazočni su mogli najviše saznati iz desetominutnog filma, a dodatne informacije istaknuo je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

-U proteklih 28 godina uveli smo plin, izgradili kilometre nerazvrstanih cesta, mrtvačnicu, školu, sportsku dvoranu, vrtić, nogostupe… Sudjelujemo u aktivnostima uređenja kapelice na groblju i samog groblja, uređenje župne crkve u Rozgi, uvodimo širokopojasni Internet, izgradili smo novu poslovnu zgradu za ambulantu i poduzetnike. Saniramo klizišta, izgradili smo novu javni rasvjetu, podržavamo udruge i uspješno odrađujemo brojne manifestacije…, rekao je načelnik Štritof.

Naglasio je kako je to rezultat velikog zalaganja djelatnika općine, njega samog, ali i njegovih prethodnika. Još uvijek traju neki od velikih infrastrukturnih projekata kao što su gradnja kanalizacije, nogostupa, sanacija prometnica…
-Posljednjih godina vidljiv je trend povećanog interesa za kupovinu nekretnina na našem području. Osobna mi je želja postići da zadržimo naše mještane, da nemamo iseljavanja, a postepeno da naše područje postaje i zonom interesa za nova doseljavanja. Tome bi mogla doprinijeti i naša aktivnost na rijeci Sutli gdje planiramo urediti dva kupališta, istaknuo je Štritof.

Ovakve sjednice prilika su da se onima koji najviše doprinose razvoju i promociji općine uruče priznanja, pa je tako bilo i ovom prilikom u Dubravici. Uime nagrađenih zahvalu je uputio Boris Medić, a čestitke nagrađenima, ali i svim mještanima općine Dubravica, uputio je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec istaknuvši kako je ovo jedna od općina na području županije koja sustavno i kvalitetno ulaže sredstva u svim smjerovima i tako značajno razvijaju svoje područje.

Dubravica se prvi puta spominje 1884.

Općina Dubravica prvi put spominje se 1884. godine u starim zapisima spomenice Župe sv. Ane u Rozgi. Ponovno osnivanje bilo je 1926. godine kad je Općina smještena u drvenoj kući obitelji Horvat – Čef u Dubravici izdvajanjem iz općine Kraljevec n/S. Iste godine započinje izgradnja nove općinske zgrade koja je dovršena 1935. godine, a u njoj je i danas sjedište Općine Dubravica.

Nakon II. svjetskog rata napravljen je novi ustroj kad je Dubravica proglašena mjesnom zajednicom u sastavu tadašnje općine Zaprešić. To je trajalo sve do 1995. godine i u tom razdoblju bilježi se značajna stagnacija u gospodarskom i u infrastrukturnom razvoju. Sve se mijenja nakon 1995. godine, a današnji rezultati i planovi su na ponos svim mještanima općine Dubravica.

Događanja
Dubravica