FOTO: Traju arheološka iskapanja na Sipčini, načelnik Magdić vjeruje u turistički potencijal nalazišta

Istraživanja na Sipčini započela su 2012. godine, a samo nalazište poznato je još od 60-tih godina prošlog stoljeća, kada su obavljena manja istraživanja

Nakon jednogodišnje stanke ponovno su nastavljena arheološka istraživanja na Sipčini, u Okešincu, koja je danas u nazočnosti arheologinje Leone Čataj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, obišao i načelnik Općine Križ, Marko Magdić.

Kako je istaknula Leona Čataj, inače voditeljica Odjela za restauriranje arheoloških nalaza, na lokalitetu na Sipčini, gdje trenutno traju istraživanja, otkrivena je rimska villa rustica iz 1. i 2. stoljeća.

-Sada smo se vratili nakon dvije godine, a sada ovdje možete vidjeti ostatke jednog zidanog objekta, koji je dosta devastiran, kao i samo nalazište. Temeljem nalaza zaključeno je da se nalazište prostire na 1,5 do 2 hektara. Mi smo do sada istražili oko 1300 kvadrata- ispričala je Leona Čataj, rekavši kako su do sada istražili jedan objekt u cijelosti, te jedan djelomično.

-Između ostaloga pronašli smo i pomoćne objekte koji su bili građeni od drva, a zanimljivost objekta iza nas je da je on imao sustav podnog grijanja. Iz toga smo zaključili da je ovo bio kupališni kompleks- otkrila nam je Čataj.

Načelnik Marko Magdić vjeruje kako ovo arheološko nalazište ima veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma Zagrebačke županije i Općine Križ.

-Naša ideja i vizija je da od ovog kompleksa i nalazišta napravimo kompleks koji bi služio u edukativne, gospodarske i turističke svrhe. Teško je reći kada će ta iskapanja biti gotova i kada bi na sve to mogli nadograditi neke nove objekte. Idejne projekte na tu temu imamo- rekao je načelnik Marko Magdić, najavivši nastavak istraživanja i daljnju financijsku pomoć Općine.

Inače, istraživanja na Sipčini započela su 2012. godine, a samo nalazište poznato je još od 60-tih godina prošlog stoljeća, kada su obavljena manja istraživanja. I ove godine Hrvatski restauratorski zavod ostvario je 100 tisuća kuna potpore Ministarstva kulture i medija, a Općina Križ izdvojila je 60 tisuća kuna za radove koji osim arheologije uključuju i drenažu nalazišta, jer su kiše i nakupljena voda onemogućavali radove i uništavali nalazište.