HUSIM

FOTO: Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalca jedan je od najbolje organiziranih saveza

U Vrbovcu je održana godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalca
h

U vrbovečkom restoranu Marija u srijedu je održana godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM), pod predsjedanjem Damira Horvatića. Uz brojne uzgajivače, skupštini su nazočili i predstavnici Grada Vrbovca, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Zagrebačke županije, potom dr. Johann Ertl iz Instituta Grub u Njemačkoj (šef simentalskog uzgoja u toj zemlji), stručni suradnici i poslovni partneri.

Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić istaknuo je kako simentalska pasmina čini 55 posto ukupne populacije krava, odnosno oko 140 tisuća grla, te dodao:

-Mliječnost krava raste, a to je rezultat uzgojnog rada i uzgojnih programa, a trenutno iznosi oko 5700 litara mlijeka godišnje. Bitno je naglasiti ulazak u međunarodni sustav genetskog vrednovanja simentalske pasmine. HAPIH je zajedno sa Savezom potpisao ugovor s njemačko-austrijskom stranom, što će svakako pridonijeti još boljim proizvodnim rezultatima.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Danijel Muc nije propustio istaknuti;

-Ovaj Savez svakako je jedan od najbolje organiziranih saveza i jedan od partnera Ministarstva poljoprivrede u svim poslovima. Uz redovite mjere, najavljujem i veliki program pomoći sektoru stočarstva, vezan uz probleme nastale ratom u Ukrajini. Naš mljekarski sektor tu ima najveću važnost, pa se može očekivati velika pomoć.

U ime domaćina uspješan rad skupštine poželio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, a potom je o realizaciji velikog projekta, onog Centra za razvoj stočarstva u Dubravi govorio pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

-Mi smo pri završetku izrade projektne dokumentacije, projekt će biti gotov do ljeta. Ponavljam, morate tražiti da je to hrvatski nacionalni strateški projekt i da se mora financirati iz državnog proračuna, pozivam vas da tu budete složni i djelujete zajedno. Takav Centar pomoći će svim uzgajivačima, u raznim dijelovima zemlje- istaknuo je županijski pročelnik Kraljičković.

Rezultate rada u protekloj godini predstavio je predsjednik Saveza Damir Horvatić, posebno naglasivši kako je tijekom protekle godine genotipizirano ukupno 207 grla – 105 muških i 102 ženska.

-Preko projekta ZG SIM-a genotipizirana je 622 ženska kandidata. Izdavanjem časopisa promovirali smo uzgojne aktivnosti saveza, suorganizirali smo savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, sudjelovali smo na Kongresu simentalske pasmine i goveda u Austriji, te održali važan sastanak s kolegama iz Njemačke vezano za ulazak u njemačko-austrijski-češki sustav. Preselili smo ured u novouređeni prostor Općinske zgrade u Svetom Ivanu Žabnu– istaknuo je između ostalog Horvatić.

Skupština je potom usvojila i izmjene uzgojnog programa, te plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Agro
Događanja
Vrbovec