FOTO: Radovi na dionici pruge Zagreb Zapadni kolodvor-Savski Marof odvijaju se planiranom dinamikom

Ministar Butković obišao radove u Savskom Marofu
118505982_683948872468897_2321496014128166165_n

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Tomislav Mihotić i Uprava HŽ Infrastrukture obišli su danas radove na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. U kolodvoru Savski Marof okupljeni, među kojima su bili i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te načelnik Općine Brdovec Alen Prelec, vidjeli su radove na ugradnji nosivog (tamponskog) sloja trupa pruge postrojenjem i tehnologijom PM-100 BCR te izrazili zadovoljstvo napretkom radova.

– Ova investicija dio je velikog investicijskog ciklusa u prometnu infrastrukturu koji danas iznosi preko 20 milijardi kuna, od čega preko 11 milijardi kuna ulažemo upravo u željeznice. U blizini ovoga gradilišta nalazi se još jedno veliko gradilište, a to je obnova pruge Zaprešić – Zabok, tako da samo na ovoj mikrolokaciji ulažemo oko 900 milijuna kuna u obnovu željezničke infrastrukture. Ono što nas očekuje u narednim godinama je nastavak ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture, pa ćemo tako već sljedeći tjedan potpisati ugovor o osiguranju bespovratnih EU-ovih sredstava za nabavu 22 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz. Tako da, osim gradnje i obnove same infrastrukture, idemo i s modernizacijom voznog parka, a sve kako bi Hrvatska dobila modernu i suvremenu željeznicu, kakvu i zaslužuje, rekao je ministar Butković.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić izjavio kako su zadovoljni dinamikom radova na obnovi ove iznimno važne dionice, koja će kada sve bude završeno osnažiti najfrekventniji željeznički pravac u Hrvatskoj. Radovi vrijedni 365,7 milijuna kuna započeli su u svibnju i unatoč pandemiji koronavirusa teku predviđenom dinamikom. Radovi se trenutačno izvode na dionici Savski Marof – Zaprešić, stajalištima Brdovec i Zaprešić-Savska te u kolodvoru Savski Marof, a trebali bi biti završeni do kraja godine, kad će se brzina prometovanja podići na 120 km/h.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec izrazili su zadovoljstvo onime što su vidjeli na terenu, te su konstatirali kako je ovo izuzetno vrijedan temelj za razvoj ovog kraja u narednom razdoblju. Podsjetili su i na planiranu revitalizaciju Kumrovečke pruge koja bi najzapadnijem dijelu zaprešićkog kraja trebala osigurati dodatni benefit za razvoj, ali i ostanak mladih obitelji na svojoj djedovini.

Brdovec
Grad
Hrvatska
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija
Zaprešić