FOTO: Potonuća i uspjesi klubova Nogometnog središta Vrbovec

Jesenski dio sezone 2020./21. ostat će zabilježen kao jedan od najgorih u povijesti Nogometnog središta Vrbovec jer se četiri kluba, Vrbovec, Rakovec, Dubrava i Zvekovac, doslovce bore za goli život i ostanak u svojim ligama
104

Jesenski dio sezone 2020./21. ostat će zabilježen kao jedan od najgorih u povijesti Nogometnog središta Vrbovec jer se četiri kluba, Vrbovec, Rakovec, Dubrava i Zvekovac, doslovce bore za goli život i ostanak u svojim ligama. To je ujedno i veliki udarac nogometnom sportu koji je oduvijek bio perjanica sporta, zaštitni znak i promidžba Vrbovca i okolnih općina. Stoga je veliki dio sportske javnosti šireg vrbovečkog kraja krajnje nezadovoljan takvim trenutnim lošem i deprimirajućim stanjem, a poneki od njih javno zazivaju i kompletne smjene Uprava koje smatraju da su najodgovorniji krivci za dosad neviđenu blamažu nogometa. To je velikim dijelom u drugi plan bacilo vrlo dobre rezultate Strmca, Lonje, Bana Jelačića i Gaja. Naime, Strmec, Lonja i Ban Jelačić imaju velike šanse da na kraju sezone 2020./21. ostvare plasmane u više rangove natjecanja.

Najlošija polusezona u povijesti NK Vrbovec

Trećeligaš Vrbovec je u svojoj 97-godišnjoj povijesti odigrao najlošiju polusezonu u povijesti kluba. U jesenskom dijelu osvojio je samo 5 bodova u 15. odigranih kola u 3. HNL Središte, što je najgori bodovni učinak ikada. Ostvario je jedinu pobjedu na početku prvenstva protiv krapinskog Zagorca, te odigrao dvije neodlučene utakmice sa zagrebačkom Trešnjevkom i Gajem iz Mača. Ostala su još dvije neodigrane utakmice i to protiv jesenskog prvaka zagrebačkog Jaruna i viceprvaka Kurilovca. Nedvojbeno je da su Vrbovčani jesenski dio odigrali pod nenormalnim uvjetima u kojima nisu imali ravnopravan status s ostalim klubovima.

Seniorske redove je prije početka prvenstva pokosio koronavirus zbog čega se kompletan sastav prve momčadi zajedno sa stručnim stožerom, trenerom Tihomirom Bradićem, pomoćnicima Draženom Fulitom i Igorom Ratkajcem, nalazio u samoizolaciji od 22. kolovoza do 5. rujna 2020. Time su kompletne pripreme Vrbovca tj. naporni šesto tjedni treninzi, uigravanje momčadi i odigravanje pripremnih utakmica bili jednostavno izgubljeni. Povjerenik natjecanja odgodio je Vrbovcu prva četiri kola. Međutim, onda je uslijedila „kazna“ jer je nametnut nemilosrdan i brutalni raspored od strane tijela natjecanja 3. HNL-a u kojem su Vrbovčani u samo mjesec dana od 12. rujna do 14. listopada bili primorani odigrati 11 utakmica. Dakle, bilo je odmah jasno da Vrbovec uslijed nedostatka fizičke spreme zbog koronavirusa, ali i zbog „tanke klupe“ neće moći izdržati igranje prvenstvenih utakmice u ritmu srijeda – subota. Takav ritam igranja utakmica slomio bi i puno kvalitetnije i fizički spremnije momčadi od Vrbovca. I na kraju, ako se k tome uzme nedostatak sportske sreće na zelenom terenu, onda je jasno da vrbovečki status fenjeraša nije ništa čudno.

Nakon ostavke trenera Tihomira Bradića poslije 4. kola, novi trener Dražen Fulir nije ostvario očekivanja u pozitivni šok i uspješne rezultate. Ali da se osvojilo samo 5 bodova to ipak povlači i određena logična pitanja. Ima puno pitanja na koje vrbovečka javnost jednostavno traži i konkretne odgovore. Primjerice, zašto se Vrbovec u prvenstvu 2020./21. nije pojačao s par kvalitetnih igrača jer je svima bilo vidljivo da nedostaju? Zbog čega se klub odrekao nekoliko igrača tijekom sezone pa je muku mučio kako da sastavi momčad te da popunu klupu s talentiranim juniorima? U kojoj mjeri su i sami igrači lošim igrama, svojim odnosom i ponašanjem doprinijeli ovom trenutnom stanju? Što se generalno dešava u Vrbovcu i tko snosi odgovornost za sadašnje trenutno katastrofalne rezultate seniorske momčadi?

Naime, postoje tri ranga klupske odgovornosti: upravljačke (Izvršnog odbora), stručne (trenera) i nogometne (igrača) pa nitko od njih ne može biti aboliran ili pobjeći od suda i kritika vrbovečke sportske javnosti za ovu sramotnu jesen. Ukoliko se bilo koji kotačić poremeti dolazi do urušavanja sustava s nesagledivim dugoročnim posljedicama. Stoga je teško gledati kako se olako rasprodaje ugled i renome, kojeg su mukotrpno stjecale prijašnje generacije vrbovečkih nogometaša, za slavu svog kluba i svog Grada. I dok su svjetla semafora i slave u trijumfalnim trenucima primarno upereni prema nogometašima i trenerima, svega toga ne bi bilo da iza njih ne stoji jaka, sposobna i poduzetna Uprava.

Nakon ovako frustrirajuće polusezone fenjeraš Vrbovec je već otpisan od većine nogometne javnosti te proglašen za sigurnog putnika u 4. nogometnu ligu Središte. Tome u prilog ide u konstatacija, da se niti jedan klub u 3. HNL-u nije uspio spasiti u proljetnom dijelu od ispadanja, ako je na svom kontu imao tako mali broj jesenskih bodova. Tužne su bile jesenske, vrbovečke, nogometne subote jer je najstarije vrbovečko sportsko društvo i sportski ponos Grada, trećeligaš Vrbovec, nizao poraze za porazom. U takvim okolnostima niti vrbovečki „pjesnik u kopačkama“ Nenad Pavičić Joja više ne pronalazi inspiraciju za pisanje svojih pjesama, jer utihnule su muze. U zadnjih 60 godina nogometne povijesti Vrbovec je svega u 5 navrata ispadao u niži rang natjecanja i to tri puta iz 2. HNL-a, ali nije nikada ispadao iz trećeligaškog društva.

Sadašnji Izvršni odbor izabran je na izvanrednoj skupštini 17. siječnja 2020. u sastavu: predsjednik Mato Jelić, dopredsjednik Dražen Prelog i članovi: Siniša Bađun, Davor Glogoški, Srećko Jaković, braća Branko i Darko Jendriš, Goran Jurić, Dragan Lukač, Đuro Mičuda, Ivica Pluščec, Ivan Sedlar i Zdravko Sohora. Tajničke poslove obavlja Irena Starešec. Predsjednik Jelić naglašava da je ova Uprava jedinstvena u očuvanju trećeligaškog statusa i da se sve čini kako bi se izbjeglo najgore. U proljetnom dijelu Vrbovec treba i mora osvojiti najmanje 35 bodova da bi ostao u ligi. To znači da mora imati sastav za prvo mjesto, jer je za ilustraciju Jarun kao jesenski prvak u 15. kola osvojio 34 boda što mu je bilo dostatno za prvo mjesto. Pred Upravom na čelu s predsjednikom Jelićem je takoreći nemoguća misija ili da naprave čudo, pa da budu u klupskoj povijesti zabilježeni kao čudotvorci, koji su napravili nemoguće ili pak obilježeni kao prva Uprava koja je ispala iz nacionalnog ranga natjecanja. Vrbovec je pokazao krajem 2020. da dovođenjem poznatog trenera Renata Jurčeca na užarenu klupu želi izbjeći ispadanje. Međutim, ne može trener sam napraviti čudo s ekipom koja je uvjerljivo zadnja. Za ostanak je potrebno pokrenuti sve segmente i aktivnosti kluba koja su na raspolaganju jer se nalazi u „izvanrednom stanju“. Ali prije svega dovesti zbilja nekoliko kvalitetnih, iskusnih i provjerenih igrača koji mogu napraviti preokret i povratiti izgubljeni pobjednički mentalitet i veselo ozračje na Gradskom stadionu.

Tužno ozračje i u Rakovcu

I petoligaš Rakovec je jesensku dionicu proživljavao u tužnom ozračju jer su u JŽNL završili na neslavnom pretposljednjem mjestu s 9 osvojenih bodova, koliko ima i 16-sto plasirani Klas iz Mičevca. Rakovčani su pobijedili Vinogradar i Slogu iz Križa te odigrali neriješeno s klubovima: Rakov Potok, Naftaš Ivanić i Polet. Trenutna pozicija je svakako podbačaj jer su ambicije kluba bile plasman u sredini tablice. Rakovec je prvih par kola odigrao prema očekivanju, a onda je nakon poraza od Vatrogasca u 7. kolu 2:3 uslijedio raspad sustava i potonuće kluba. Poslije te utakmice trener Goran Jurić podnosi ostavku, a nekolicina standardnih nogometaša je prestala igrati.

U takvoj dramatičnoj situaciji predsjednik Željko Radotović je primoran da sjedne na seniorski klupu. Međutim, ništa više nije moglo zaustaviti seriju loših rezultata, odnosno 9 poraza u nizu, jer Rakovec do kraja jesenskog dijela nije odigrao niti jednu utakmicu u najjačoj postavi. Igrom prilika morali su iskočiti mlađi i neiskusni igrači pa stoga nije čudno što se više nije osvojio niti bod. Najbolju igru Rakovčani su pružili u 17. kolu protiv jesenskog prvaka Samobora, ali nisu uspjeli više izvući od časnog poraza 1:3. Loši prvenstveni rezultati su u drugi plan bacili ovogodišnje rakovečko osvajanje kupa NS Vrbovec. Na proljeće Rakovcu predstoji grčevita i neizvjesna borba za ostanak u JŽNL.

Predsjednik Željko Radotović je samo kratko naglasio. „Osnovni cilj da se Rakovec spasi od ispadanja pa se intenzivno radi na dovođenju pojačanja i novog trenera. Loše jesenske rezultate zaboravljamo. Stečena iskustva će nam pomoći da ne ponavljamo iste pogreške, da prevladamo ovu tešku situaciju i izvučemo se iz gliba u koji smo upali. Naši navijači i ostali stanovnici Općine Rakovec i šire okolice zaslužuju da i dalje gledaju petoligaški nogomet.“

Dubrava i Zvekovac pri dnu 1. ŽNL

Dva prvoligaša Dubrava i Zvekovac iz Općine Dubrava su odigrali loše jesenske dionice i sada se nalaze u lošim i neizvjesnim situacijama da izbore da i iduće sezone igraju prvoligaški nogomet.

Nogometaši Dubrave su razočarali, iako imaju dobar sastav u kojem se nalaze i igrači s trećeligaškim iskustvom. Očito je da među njima nema pravog strijelca, jer imaju najlošiji napad koji je postigao samo 8 pogodaka. Dolaskom za trenera Alana Habuzina sredinom jesenskog dijela Dubrava je u derbiju svladala Zvekovac 1:0 i počela puno bolje igrati. Stoga je među njihovim redovima ponovo zavladao optimizam, bez obzira na to što su osvojili samo 6 bodova, da imaju realne šanse u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu.

To je u kratkom osvrtu potvrdio i tajnik Goran Grgić. „Na početku jeseni ostali smo bez par najboljih i najiskusnijih igrača. Njihov izostanak mlađi igrači nisu mogli adekvatno zamijeniti i došlo je do pada igre i poslije toga do gubljenja igračkog samopouzdanja. Pri tome smo imali i sportskog peha jer nismo realizirali par kaznenih udaraca. Trener Alan Habuzin je prodrmao naše redove i pred kraj jeseni smo igrali i najbolje utakmice. Po imenima igrača imamo dobru momčad, ali je očito da nismo polučili dobar rezultat. U proljetnom dijelu naš je primaran cilj ostanak u ligi, a da bi to postigli dovodimo pojačanja koja su nam nužna.“

Međutim, osim optimizma potrebno je puno više odgovornosti, odricanja i žrtve za sam klub i Dubravu koju predstavljaju. Inače, u Dubravi postoji sportska infrastruktura i natkrivene tribine ne samo za JŽNL, nego ispunjavaju uvjete i za viši rang natjecanja. Prema mogućnostima i potencijalima koje Općina Dubrava ima, Dubravci bi trebali biti u najmanju ruku stabilan petoligaš, a ne da se nađu u sadašnjoj situaciji gdje se grčevito bore i za očuvanje prvoligaškog statusa.

Fenjeraš Zvekovac je u daleko najgoroj situaciji nakon odigranog jesenske dionice jer je uhvatio samo 2 boda i definitivno su potpuno podbacili i odigrali najlošiju polusezonu u 1. ŽNL Istok. Za siguran ostanak u ligi moraju na kraju prvenstva osvojiti 30-tak bodova. Zvekovec tako uz Vrbovec ima najteži i najtrnovitiji put ostanka jer da bi se to ostvarili mora dovesti kvalitetna i zvučna pojačanja. Može li „alfa i omega“ Miroslav Pucelj i ovaj puta izvući fenjeraša Zvekovca iz ove neizgledne situacije kada su ga već svi otpisali, teško je sada naći pravi odgovor, ali će vrijeme sve uskoro pokazati.

U svezi jeseni Miroslav Pucelj je kratko izjavio: „Odigrali smo lošu dionicu u kojoj smo pokazali sve manjkavosti i slabosti naše ekipe, a u par navrata bili smo drastično oštećeni. Ako se još k tome navede da smo u prvenstvo ušli oslabljeni, nismo redovito trenirali, a i sama psihoza zbog epidemije koronavirusa djelovali su na ovaj loš rezultat. Iako smo svjesni da su nas takoreći već svi prekrižili, naš jedini cilj je da osiguramo ostanak u prvoligaškom društvu.“

Kako nada posljednja umire, pa je logično da se u Vrbovcu, Rakovcu, Dubravi i Zvekovcu nadaju da će izbjeći ispadanje iz svojih liga u kojima se natječu. I kao što je predsjednik Vrbovca Mato Jelić rekao: „Ali tek je poluvrijeme i ništa nije izgubljeno i na kraju se mrtvi broje.“ Stoga pričekajmo završetak prvenstava pa se možda i desi poneko čudo. Čuda se dešavaju zar ne?

Miroslav Vuksanić preporodio Strmec

Petoligaš Strmec je krenuo loše u jesenski dio. Nakon par poraza u pripremnim i kup utakmicama trener Tomica Pisačić je podnio ostavku. Nedostatak trenera na početku prvenstva na klupi Strmca negativno se odrazio na rezultate. Jedno kraće vrijeme trener je bio Zdenko Dimović iz Vrbovca. Rezultatski uspon Strmca započinje dolaskom zagrebačkog trenera Miroslava Vuksanića koji je očito prodrmao i probudio seniorski sastav i povratio im momčadsko samopouzdanje. Strmec je potom ostvario niz pobjeda pa su Bedeničani na kraju završili na visokom 4. mjestu. Predsjednik Dražen Bedeković i tajnik Vlado Hađina ne kriju zadovoljstvo s osvojenih 30 jesenskih bodova i doživljenim proslavama pobjeda u veselom raspoloženju bedeničkih nedjelja.

Predsjednik Dražen Bedeković je istaknuo: „Itekako smo zadovoljni s postignutim rezultatima i 4. mjestom koje smo osvojili na kraju jeseni. Ostala nam je još samo neodigrana utakmica protiv jesenskog lidera Samobora. Dolaskom trenera Miroslava Vuksanića je preporođena naša momčad koja se dizala iz kola u kolo pa smo doživjeli pregršt lijepih i veselih trenutaka. Povratio se pobjednički mentalitet, ali i disciplinirano izvršavanje igračkih obveza i redovito treniranje. Naše ambicije su ulazak u 4. nogometnu ligu jer ispunjavamo sve uvjete ili kriterije pa prema tome to još trebamo potvrditi sportskim rezultatom, odnosno dobrim igrama na proljeće.“

Prema ambicijama i najavama Uprave Strmca sve je izglednije, da bi se novom reorganizacijom sustava natjecanja, u Općini Bedenica nakon nekoliko godina mogao ponovo igrati četvrtligaški nogomet. Uzgred spomenimo da je Strmec ne tako davno u sezoni 2012./13. bio član u 3. HNL Središte.

Lonja ugodno iznenadila

U Lonji su se u ljetnom razdoblju desile promjene u svim segmentima kluba. Za novog/starog predsjednika izabran je Ivan Kralj s novim Izvršnim i Nadzornim odborom. Imenovan je novi trener Filip Oroz i oformljena je nova momčad, koja je sastavljena od iskusnih igrača, ali je pružena šansa mladim nogometašima za afirmaciju. Bez obzira na to što je izvršen takoreći kompletni remont Lonje, seniori su odigrali vrlo dobru sezonu, jedno vrijeme držali i liderski status, ali na kraju završili na trećem mjestu. Lonja koja je osnovana prije 60 godina nije obilježila tu obljetnicu tijekom 2020. zbog epidemije koronavirusa.

Predsjednik Ivan Kralj je naglasio: „Ova 2020. godina je izuzetno je uspješna na sve okolnosti koje smo proživljavali tijekom jeseni. Jednim dijelom sezone bili smo na prvom mjestu što nam je pričinjalo puno sreće i zadovoljstva. Velika pohvala svima koji su sudjelovali u tome od članova Uprave, trenera, igrača i naših vjernih navijača. Izjednačena je liga i ima puno klubova koji mogu osvojiti prvenstvo, pa se i mi želimo u proljetnom dijelu ravnopravno s ostalima uključiti u borbu za sam vrh.“

Ban Jelačić na stazi povratka na stare slave

U Banovu mogu biti zadovoljni s jesenskim dijelom jer će prezimiti na visokom 4. mjestu i s dvije neodigrane utakmice imaju velike šanse da se u proljetnom dijelu uključe u borbu za prvaka. Mladi predsjednik Dino Juričić s potpredsjednikom Zdravkom Tarandekom, koji su ujedno i stožerni igrači, vuku klub ponovo na stare staze slave. Trener Mladen Falčević je posložio momčad koja već nekoliko godina igra zajedno i sada se vide pravi rezultate takve klupske politike. Međutim, 18. studeni 2020. ušao je kao tragični datum u klupsku povijest Bana Jelačića jer je taj dan u teškoj prometnoj nezgodi u Banovu nesretno izgubio život 28-godišnji nogometaš Ivan Colarić, koji se vraćao s prvenstvene utakmice. Banovčani spadaju i krug klubova koji s opravdanim razlogom mogu biti u žiži borbe za titulu u 1. ŽNL Istok.

Koronavirus je probio u seniorske redove Bana Jelačića i Lonje što je jednim dijelom utjecalo da ti klubovi nisu polučili i bolje rezultate jer su morali odgoditi utakmice, prekinute treninge i ostale sportske aktivnosti pa više nisu mogli podići razinu sportske forme.

Gaj nije razočarao

Gaj koji se nakon 8 godina ponovo vratio u prvoligaško društvo nije razočarao. I sam predsjednik Zdravko Pankretić je još prije početka prvenstva naglašavao: „Nećemo plesati samo jedno ljeto.“

Nakon završetka jesenskog dijela predsjednik Pankretić je izjavio: „Nismo nezadovoljni prikazanim jesenskim igrama, iako smo mogli na rezultatskom dijelu napraviti i pomak više. Ponovo smo se upoznali sa svim momčadima i s razinom kvalitete igranja u 1. ŽNL istok. Ambicije kluba su ostanak u prvoligaškom društvu i plasman u sredini tablice. Želimo da u Gaju stvorimo stabilnog prvoligaša jer to zaslužujemo po bogatoj nogometnoj tradiciji i po sportskim objektima. Dakako, to nam nitko neće darovati već to moramo izboriti dobrim igrama na nogometnim terenima.“

Trener Dalibor Milanović ima na okupu kvalitetnu momčad, koja još uvijek nije uhvatila pravi momčadski pobjednički ritam. Stoga je 12. mjesto trenutna realnost Gaja koji je osvojio 13 bodova. Na kraju Gaj je imao uspješnu 2020. godinu jer se plasirao u 1. ŽNL Istok te nakon dužih niz godina igrao u finalu kupa NS Vrbovec.

Žabnica u zlatnoj sredini 2. ŽNL

Iako je gradečka Sloboda u 1. kolu visoko porazila momčad Brcka rezultatom 7:1, na kraju su ipak jesenski naslov u 2. ŽNL Istok osvojili nogometaši iz Brckovljana. Predsjednik Josip Mišo Škaro, potpredsjednik i trener Božidar Balija i tajnik Dalibor Grganić oformili su posve novu i mladu momčad Brcka s ambicijama ekspresnog povratka u prvoligaško društvo. Brcko je na kraju s 5 bodova prednosti završio jesen ispred Turopolja te 6 ispred Croatije i Graničara, koji su osvojili po 21 bod.

Žabnica se nalazi u zlatnoj sredini dok je svojim igrama razočarala Sloboda, a fenjer pripada Mladosti iz Brezina.

Nekadašnji trećeligaši Sloboda i Graničar iz Općine Gradec, koji su u prijašnjim vremenima bile perjanice nogometa u NS Vrbovec, sada samozadovoljno tavore u drugoligaškom društvu bez posebnih ambicija da se barem vrate na prvoligašku scenu.

Bedenica
Dubrava
Farkaševac
Grad
Gradec
Hrvatska
Izbor urednika
Općina
Rakovec
Sport
Vrbovec
Zagrebačka županija