Sveukupno peta lokacija muzeja

FOTO: Otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja. Ačkar: Započinje nova povijest Muzeja Turopolja

Velika Gorica dobila prvu specijalizirano građenu zgradu za kulturu i muzejsku djelatnost
WhatsApp Slika 2024-04-12 u 12.56.27_a86432c3

U Velikoj Gorici danas je svečano otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja. Ova brownfield investicija, vrijedna 1.318.439,98 eura, nalazi se na Šetalištu Franje Lučića, na mjestu bivšeg rodilišta, a kako je rekla ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla, ovo je peta lokacija muzeja otvorena od njegovog osnivanja 1960. godine.

–  Otvaramo kapitalni projekt muzejske baštine i kulture, ne samo Turopolja nego i Republike Hrvatske. Otvaramo zgradu koja je prva specijalizirano građena zgrada u Velikoj Gorici za kulturu i muzejsku djelatnost.

Biškupić Čurla navodi kako zgrada ima tri etaže. Na prvom katu smješteni su uredi za djelatnike muzeja i muzejska knjižnica s više od 2000 naslova, u prizemlju se nalazi multifunkcionalna dvorana za razna predavanja, tribine, kazališne predstave, radionice, igraonice i sve što spada u kulturni život grada. U prizemlju se, također nalazi preparatorska radionica u kojoj će se raditi na konzervaciji i restauraciji muzejskih predmeta. Podrum je zamišljen kao muzejska čuvaonica u kojoj će svoje mjesto naći više od 7,5 tisuća predmeta iz svih zbirki.

– Zgrada neće imati klasičan izložbeni prostor, ali će svojim postojanjem proširiti izložbene kapacitete Muzeja Turopolja tako da će rasteretiti našu staru zgradu koja će, nakon što se djelatnici muzeja i dokumentacija presele, pretvoriti u puno veći izložbeni prostor.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako otvaranjem Interpretacijskom centra započinje nova povijest Muzeja Turopolja.

– Kultura nije zaboravljena, ona predstavlja identitet i značajan je faktor kako bi svi, oni koji će dolaziti ovdje živjeti ili prolaziti Velikom Goricom, znali da je naš identitet vrlo važan. Obnavlja se Star grad Lukavec i naša velikogorička katedrala, kapela sv. Vida, te niz toga što ćemo vidjeti u vremenu koje je pred nama.

Naposljetku, otvorenju Interpretacijskog centra nazočila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ocijenivši ga suvremenim prostorom koji svaki muzej treba.

– Posebnost ovog Interpretacijskog centra je što će Muzej Turopolja u cijelosti riješiti problem svojih muzejskih depoa. To je pitanje dosta dugo zapostavljeno, a posebno smo ga osvijestili nakon katastrofalnih potresa i potrebe da hitno ogromni broj umjetnina iz najvrjednijih hrvatskih muzeja evakuiramo i pospremimo na sigurna mjesta. Ovaj vrijedni muzej s vrijednom baštinom i još vrjednijim zaposlenicima, stručnjacima koji su prepoznati u hrvatskoj muzejskoj struci, dobit će zaista primjereni prostor.

Događanja
Izbor urednika
Velika Gorica