FOTO: Omastite brke u ukusnim izvornim specijalitetima na 39. izdanju “Kaj su jeli naši stari”

Ovoga vikenda Vrbovec je postao glavno gastronomsko središte u Republici Hrvatskoj. U samom srcu kontinenta započelo je 39. izdanje omiljene turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“.

Posjetitelji su pohrlili u Vrbovec guštati u izvornim delicijama poput Vrbovečkog pera ili gibanice te u tradicionalnim pićima spravljenim po starinskoj recepturi. Uz jelo i pilo, goste očekuje i bogat popratni program uz pregršt pričaonica, radionica, izložbi, prezentacija, nastupa kulturno-umjetničkih društava, sportskih aktivnosti i natjecanja te neizostavnih koncerata.

Svečanom otvorenju nazočili su brojni dužnosnici, među njima i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji se ovom prilikom osvrnuo na neizmjeran značaj ovakvih događanja:

– Ovakve manifestacije od velikog su značaja za ovo područje, ali i za cijelu Republiku Hrvatsku te uvelike pridonose razvoju turizma u Zagrebačkoj županiji. Bilježimo sve veći broj dolazaka i noćenja, negoli prošle godine što upućuje na rastući interes turista za ponudu na kontinentu. Također, „Kaj su jeli naši stari“ uvijek pripremi nešto novo što će, zasigurno, zadovoljiti sve ukuse.

Gastronomiju, kao sastavni aspekt turističke ponude i razvoja kraja, komentirao je predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, ujedno izaslanik premijera RH:

– Kada je riječ o gastronomiji, ona čini neizostavni dio profila jedne zajednice. Gastronomija nije samo hedonizam, nego odraz kulture življenja, baštine i tradicije te putem nje ulazimo u budućnost. Ovo je doista važan događaj jer osim gastronomskog, ima veliki kulturni, sportski i zabavni značaj te privlači pozamašan broj turista.

U svom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Denis Kralj nije krio ponos ovogodišnjom izvedbom:

– Smatram da je naša manifestacija najbolja do sada. Organizatori su se nevjerojatno potrudili i danas imamo mnoštvo detalja kojih prije nije bilo. Zahvaljujem se svim sudionicima i možemo biti ponosni na ono što smo stvorili.

Posjetitelje danas očekuje cjelodnevni gastronomski i sportski te uzbudljiv zabavni program na nekoliko lokacija – Ljetnoj pozornici, Trgu Petra Zrinskog, dvorani Pučkog otvorenog učilišta, malom i velikom šatoru, sportskim dvoranama, igralištima, itd. Osim mnoštva sportskih igara, predstava i nastupa kulturno-umjetničkih društava, gosti se mogu opustiti uz glazbu tamburaških sastava Rođaci i Zlatni vez te zapjevati neke od poznatih stihova na velikom koncertu Jelene Rozge.

Cjelokupan program, kao i raspored događanja, zainteresirani mogu pronaći na poveznici, dok je za one koji se pitaju kako doći do Vrbovca, organiziran besplatni prijevoz vlakom „Potepuh“ koji svakodnevno polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. 

A kako to izgleda u Vrbovcu, pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.