FOTO: Obišli smo gradilišta na području Zaprešića, pogledajte što se sve radi

Zaprešić je i nadalje jedno veliko gradilište
314395332_5746532702056756_4449590728007541813_n

Zaprešić je i nadalje jedno veliko gradilište, a to mnogim mještanima već polako kida živce. Podsjetimo, početkom prošle godine započeli su opsežni radovi na gradnji i rekonstrukciji vodovoda i odvodnje, mjesecima su brojne ulice raskopane, promet preusmjerena, a stanovnici se nagutali prašine. Sad polako ta priča dolazi kraju i očito je da su na terenu sve veći radovi na sanacijama prometnica, nego na njihovom početku. Ipak, do završetka tog projekta ima još godinu dana, tako da je rano za veseliti se…

S druge strane, brojna su gradilišta izvan prometnica koja toliko ne smetaju u prometu ili šetnji, a uskoro bi mogli značajno dignuti kvalitetu života u Zaprešiću. Gradonačelnik Željko Turk obišao je sa suradnicima trenutno otvorena gradilišta: obnova Pučkog otvorenog učilišta, gradnja novog vrtića i Centra mini atletike te sanacije Krapinske ulice u Jablanovcu. Gotovo 60 milijuna kuna je ukupna vrijednost ovih projekata, a gradonačelnik je posebno zadovoljstvo izrazio činjenicom da su u šezdeset postotnom iznosu sufinancirani sredstvima izvan gradskog proračuna.

Obnova Pučkog otvorenog učilišta

U tijeku je cjelovita obnova objekta nakon potresa, a radovi će obuhvatiti statičko pojačanje konstrukcije, rekonstrukciju svih instalacija i sanaciju vanjske ovojnice s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Završetak radova planiran je za proljeće 2024. godine, a ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi gotovo 23 milijuna kuna. Sredstva je osigurala Zagrebačka županija kroz natječaj u okviru decentraliziranih sredstava za obnovu od potresa, dok će se opremanje po završetku radova financirati iz gradskog proračuna.

jhdr

-Nakon značajnih oštećenja koja je učilište pretrpjelo, drago mi je da će zasjati u novom ruhu. Do kraja godine se nadamo i sredstvima Zagrebačke županije za cjelovitu obnovu javne zgrade na Trgu žrtava fašizma 1 kako bi se javne službe ponovno okupile na jednu lokaciju i tako olakšale potrebe građana za njihovim uslugama- izjavio je gradonačelnik Turk.

Radove izvodi Obrt Mihaliček a dosta izazova nailazi se tijekom radova jer zgrada nema projektnu dokumentaciju pa se pojedine situacije mogu procijeniti, te projektirati, tek kad se dođe do određene faze radova.

-Kod projektiranja smo morali predvidjeti što više postojeće stanje, a bez originalne dokumentacije o zgradi to je bilo vrlo teško. Kako radovi teku nailazimo na situacije koje nismo mogli predvidjeti pa u hodu, s projektantima i nadzorom, rješavamo iz dana u dan sve detalje na koji način će se pojedina situacija rješavati- rekao je zamjenik pročelnice UO za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Grada Zaprešića Krešimir Petric.

Gradnja Centra mini atletika

Uz zgradu nove kuglane je počela izgradnja i budućeg Centra mini atletike koji uključuje kružnu atletsku stazu, skakalište za skok u dalj, krug za bacanje kugle i kladiva, tribinu i pomoćne objekte za sanitarne čvorove i spremište za opremu. Projekt je vrijedan 3,1 milijun kuna, a iznosom od 900 tisuća sufinancira ga Ministarstvo turizma i sporta. Predviđen rok za završetak radova je 6 mjeseci. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaprešića i član Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga, Matija Teur, izrazio je zadovoljstvo novim ulaganjem u proširenje sportske infrastrukture u gradu.

-Vrlo sam ponosan što dobivamo još jedan prostor na kojem će se razvijanjem atletskih disciplina obogatiti i ponuda sportskih aktivnosti za naše mlade sugrađane. Ovaj centar je u neposrednoj blizini kuglane, srednje škole s vanjskim terenima i dvoranom, pa ovaj prostor možemo lagano nazivati sportskim središtem grada- poručio je Teur istaknuvši nadu kako će svio radovi biti dovršeni u roku, što znači proljeće iduće godine.

 

Gradnja novog dječjeg vrtića

Napreduju radovi i na izgradnji novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak u Ulici K. Š. Gjalskog. Podsjećamo, riječ je o dvoetažnom objektu klasične gradnje veličine 1.800m² koji će zadovoljiti potrebe smještaja za novih deset vrtićkih skupina, a završetak radova planiran je u proljeće sljedeće godine.

-Otvaranjem ovog objekta ćemo moći ispoštovati državni pedagoški standard kad je u pitanju predškolski odgoj. Skupine koje su trenutno smještene na Trgu mladosti premjestit će se ovdje, a otvorit će se i prostor za nove jasličke skupine- pojasnio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Nešto više od 20 milijuna kuna izdvojeno je iz gradskog proračuna za građevinske radove, a za njegovo opremanje predviđa se još oko tri milijuna.

Sanacija Krapinske ulice u Jablanovcu

Nakon završenih radova gradnje kanalizacije u sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić, u tijeku su radovi izvođenja kolnika i pločnika koje provodi Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije.

– ŽUC Zagrebačke županije redovito provodi aktivnosti kojima omogućava sigurno prometovanje i upravo zbog toga smo krenuli s radovima na Krapinskoj ulici koja će biti dvosmjerna i osigurati olakšan promet vozila, posebice teretnih. Do sada je izvedeno 600 metara oborinske kanalizacije s preko 30 revizijskih okana. Nažalost, imali smo zastoj zbog curenja vode iz vodovoda, ali sada je uspješno popravljen i projektirana je izmjena trase zbog lakšeg izvođenja. Radove nastavljamo na pješačkoj stazi i kolničkoj konstrukciji ceste i planirano je da ih završimo do druge polovice prosinca- izjavio je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka.

Također, ŽUC će u suradnji s Gradom Zaprešićem krenuti s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa na suženom dijelu ceste, a cilj je izvođenje proširenja kako bi se dobio kolnik širine 6.00 metara i nogostup širine 1.50 metara. Ukupna vrijednost svih radova u Krapinskoj ulici iznosi oko 11 milijuna kuna, od čega su 4 milijuna iz ŽUC-a, a preostali iznos uložen je iz sredstava Grada Zaprešića i ViO d.o.o..

Grad
Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija
Zaprešić