FOTO: Na Bundeku održana manifestacija “Martin je v Zagrebu”

Ceremonija krštenja mošta posljednjih 20 godina sljubljuje kestene i portugizac

Dražen Kopač

Više od 20 godina sljubljuju se kesteni i portugizac na manifestaciji “Martin je v Zagrebu”. Ovogodišnja je, uz ceremonijal krštenja mošta, održana protekloga vikenda na Bundeku.

– U podrumu se izrodila vrhunska kvaliteta portugisca. Iznadprosječna!, komentirao je Josip Braje, rekavši da je smanjeni urod, zbog proljetna mraza, dao veću kvalitetu grožđa, a time i vina. Unazad deset godina, dodao je Ivica Jurkovac, nije bilo tako dobroga portugisca.

Dražen Kopač

– Šećeri u grožđu su bili visoki, čemu je pridonijela dobra jesen. Bit će ovo dobra godina ne samo za portugizac, nego i za ostala vina, pogotovo crna, ustvrdio je Jurkovac. Lijepe kiseline i “dobre alkohole” ovogodišnjega portugisca naglasio je Zdenko Vučinić, rekavši da se ovo mlado vino, i opet, dobro prodaje.

Željko Gregorić, tajnik Udruge “Portugizac Plešivica”, govori da je portugizac ove godine – vanserijski.

Dražen Kopač

– Reducirani urod, pokazalo se, bio je ‘bogom dan’. Imali smo tijekom godine i jako dobar omjer oborina i suše. U grožđu se nakupila velika količina šećera, a kiseline nisu pale. Događa se to u samo rijetkim godinama…, ispričao je Gregorić. Rekao je i da se Udruga “Portugizac Plešivica” trudi promovirati ovo mlado vino, dio kojega se zadnjih godina koristi i za proizvodnju pjenušaca.

Dražen Kopač