Vrijedan jubilej

FOTO: Lovstvo zelinskog kraja ima stogodišnju tradiciju. Zahvaljujući Ivanu Kralju izašla monografija “Dobra kob – povijest lovstva zelinskog kraja”

Ondašnje Zelinsko lovačko društvo, osnovano je na spomendan svetog Huberta, 3. studenog 1922. Svojevrsni sljedbenik spomenutog društva danas je Lovačko društvo Srnjak, koje je u današnjem obliku osnovano 22. veljače 1999. spajanjem dotadašnjih lovačkih društava Srndać Sveti Ivan Zelina i Šljuka Vrtače
DSC_9110

U Svetom Ivanu Zelini obilježena je 100. obljetnica lovstva zelinskog kraja u organizaciji LD Srnjak. Ondašnje Zelinsko lovačko društvo, osnovano je na spomendan svetog Huberta, 3. studenog 1922. Svojevrsni sljedbenik spomenutog društva danas je Lovačko društvo Srnjak, koje je u današnjem obliku osnovano 22. veljače 1999. spajanjem dotadašnjih lovačkih društava Srndać Sveti Ivan Zelina i Šljuka Vrtače.

-Ovakvu priliku čovjek ima samo jednom u životu. Rijetke su udruge i organizacije današnjeg društva koje se mogu pohvaliti sa stogodišnjom tradicijom svoga rada i organiziranog djelovanja. Mi smo ponosom možemo reći da smo jedni od tih- kazao je pozdravljajući prisutne predsjednik Lovačkog društva Srnjak, Krešimir Kralj, podsjetivši kako je lov jedna od prvih organiziranih aktivnosti čovjeka, koja seže u prapovijest čovječanstva.

-Generacije prije nas ostavile su nam baštinu koju smo ponos nastavljamo i prenosimo na generacije koje dolaze iza nas- zaključio je Kralj.

Bogata povijest zelinskog lovstva

A da je povijest lovstva zelinskog kraja izuzetno bogata može se iščitati iz monografije “Dobra kob- Povijest lovstva zelinskog kraja”, koja je izašla ovom prigodom. Za njezino nastajanje najzaslužniji su Ivan Kralj, Romana Mačković i Igor Zrinski.

-Ovo je treći pokušaj nastanka monografije. Ne kaže se bez razloga da treći put i Bog pomaže, tako da je sada monografija konačno u vašim rukama- s ponosom je istaknuo glavni inicijator nastanka monografije Ivan Kralj.

-Na ovaj način barem djelomično smo zabilježili ono što su naši prethodnici na ovim našim prostorima činili kroz lov i ostavili za nas- naglasio je Kralj, koji vjeruje kako će mladi nastaviti ovu bogatu tradiciju lovstva na zelinskom području.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec dijeli mišljenje Ivana Kralja, jer ono što nije zapisano nije se dogodilo.

-Vremena i sve oko nas se mijenja, no lovci su tu od pamtivijeka i vjerujem kako će tako ostati i dalje. Svojim radom ciglu po ciglu podizali ste svoje domove, a mi Grad pratili smo vas sukladno svojim mogućnostima. To je dokaz da Grad stoji uz vas, živi uz vas te da smo i dalje spremni pomagati u svomu onome što radite- poručio je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Budor: Ovo je kapitalno djelo

Hrvatski lovački savez trenutno ima 70 tisuća lovaca i lovkinja udruženih u jedno od 1100 lovačkih društava, koji rade na promicanju i razvoju lovstva diljem Hrvatske.

-Ovo je kapitalno djelo, jer ovom se monografijom prikazuju tradicija, običaji, ali i sve ono najbolje što su lovci Prigorja pružili u hrvatskom lovstvu- kazao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.

Podršku zelinskom lovstvu dao je i predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Mato Čičak, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u stvaranju zelinskog lovstva od osnutka do danas.

Događanja
Naši ljudi našeg kraja
Sveti Ivan Zelina