Tradicija se njeguje generacijski

FOTO: KUD OSS Lupoglav pionir je očuvanja tradicije i običaja u svome kraju; Snježana Horvatić: Ta tradicija u Lupoglavu će živjeti sve dok bude naših mladih

Nezaobilazan sudionik manifestacije "Stara jela z Dugog Sela" je i KUD OSS Lupoglav koji je i ove godine pripremio bogatu gastronomsku ponudu
DSC_0295

Vikend u Dugom Selu u znaku je “Starih jela z Dugog Sela”. Nezaobilazan sudionik manifestacije je i KUD OSS Lupoglav koji je i ove godine pripremio bogatu gastronomsku ponudu.

-I ove godine kuhamo žgance. U ponudi imamo pšenične žgance koji su mljeveni na žrvnju, a mogu se probati s vrhnjem, lukom i špekom. Tu je i bogata ponuda domaćih kolača, može se probati i bučnica te pojesti dobar grah. Također, imamo i prikaz izrade krpica na starinski način- ispričala nam je Snježana Horvatić iz KUD-a OSS Lupoglav, čije se mnogobrojno članstvo uključilo u pripremu delicija za ovu manifestaciju.

-Osim članova i članica društva, tu su i naši pepelnčari koji nam uvijek dojdu u pripomoć i kuhaju žgance- govori nam gospođa Snježana, koju naročito raduje činjenica što se prikaz starih običaja prenosi i na mlade naraštaje.

-Mi stariji to njegujemo, no istovremeno prenosimo na našu djecu, koja pokazuju interes za time. Mogu vam otkriti kako sljedeće godine planiramo prikaz pripreme određenih stvari upravo s djecom. Upravo zbog toga, ta se tradicija u Lupoglavu ne može zatrči, jer kao što sami vidite ona se prenosi s generacije na generaciju.

A podršku Lupoglavcima dao je i načelnik Tihomir Đuras, koji nije odolio mirisu domaćih žganaca.

-Roba je stvarno vrhunska. Preporučujem svima da probaju te domaće specijalitete. Jednostavno, fantazija- kazao je načelnik Đuras, koji je još jednom pohvalio angažman i trud koji se u društvu ulaže u promociju i zaštitu narodnih običaja svoga kraja.

Brckovljani
Događanja
Naši ljudi našeg kraja