FOTO: Ivan Antolić – morski čovik iz Celina!

U vrbovečkoj sportskoj javnosti malo je poznato da u njihovoj sredini živi „morski čovik“ Ivan Antolić iz Celina, koji je po svojim sportskim uspjesima poznatiji u Zadru nego u Vrbovcu
FB_IMG_1557266488650

U vrbovečkoj sportskoj javnosti malo je poznato da u njihovoj sredini živi „morski čovik“ Ivan Antolić iz Celina, koji je po svojim sportskim uspjesima poznatiji u Zadru nego u Vrbovcu. To je jedini sportaš s područja grada Vrbovca koji se dosad natjecao u podvodnom ribolovu i ronjenju na dah za jedan hrvatski klub. O svojem sportskom morskom putu Ivan Antolić je rekao sljedeće:

„Od ranog djetinjstva više sam volio roniti nego plivati i oduvijek me privlačila ljubav prema moru i istraživanju morskih dubina. Istodobno sam u tinejdžerskim danima zavolio ribolov na slatkovodnim vodama i na moru. Ozbiljnije sam se počeo baviti podvodnim ribolovom nakon što sam odslužio vojni rok u Hrvatskoj vojsci 2006. u kojem sam spojio moje dvije velike sportske strasti ronjenje i ribolov. Svoja sportska iskustva stjecao sam u zadarskom arhipelagu.

Od samog početka bavljenja ovim sportom spoznao sam veliki rizik i opasnost koja vrebaju u plavim morskim dubinama. Nažalost, upoznat sam s pogibijama ronioca s kojima sam sudjelovao na natjecanjima i prijateljevao. Bez obzira na to što su bili iskusni i pravi profesionalci u tom sportu oni su zapravo zaronili u vlastitu smrt. Na sreću imam i prijatelja koji je jedan naprema milijun preživio Black Out pod površinom mora i ostao čudom živ. Ovisnik sam o adrenalinu i to je još jedan razlog bavljenja ovim ekstremnim, ali i atraktivnim sportom.

U natjecateljski tim ŠRD Zubatac iz Zadra ušao sam 2016. na nagovor klupskog selektora/trenera za podvodni ribolov Martina Čuline. Ubrzo smo kao ekipa i pojedinci počeli osvajati dobre rezultate te smo 2017. nastupili na državnom prvenstvu u podvodnom ribolovu na Supetru na Hvaru. Imali smo dobrih rezultata i na međužupanijskim natjecanjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na međužupanijskim natjecanjima bilo je svakojakih plasmana od medalja pa do visokih mjesta jer je ovaj sport u Hrvatskoj na profesionalnoj razini toliko jak da imamo jednog od najvećih eksperata ovog sporta Daniela Gospića. On je osvajao prva mjesta na svjetskim, europskim i državnim prvenstvima, a bio i pobjednik na odabranim Master Cupovima, gdje dolaze samo najbolji natjecatelji. Od njega kao i mnogih drugih dobrih ronioca sam godinama upijao znanje i naravno iskustvo. Tako sam postao jedini Prigorac koji je bio na nacionalnim, a i međunarodnim natjecanjima ovog sporta kao što je Dive in Cup koji je jedan od najvećih u Europi na koji dolaze najveći velikani ovog sporta iz cijelog svijeta.

Prilikom natjecanja koje traje 6 sati gubi se tjelesna težina do 3 kg po danu, a zaroni znaju kod profesionalnih sportaša iznositi i do 50 m. Moji zaroni bili su do 30 m u kojima sam provodio i do 3 min. To je izuzetno naporan i zahtjevan sport kojim se mogu baviti samo potpune zdrave osobe i jakih psihofizičkih sposobnosti. Iako ima trenutaka kada „pucaju pluća“ da bi izronili i na vrijeme udahnuli zraka, ali ponovni zaron predstavlja neopisivo zadovoljstvo i uzbuđenje.

Imao sam i neke trofejne ulove na natjecanjima kao što je tabinja od 2,5 kg, a u privatnim ribolovima je bilo svakojakih dogodovština i ulova. Dvije godine već nisam aktivno u natjecanjima na nacionalnoj razini zbog nemogućnosti treniranja zbog poslovnih i obiteljskih obveza. Međutim, zato idem na kup natjecanja koji se održavaju po u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Preko ovog zahtjevnog sporta koja traži i puno odricanja i treniranja stekao sam prijatelje diljem Hrvatske te u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji i Crnoj Gori. Inače u zadnjih pet godina došlo je do sportskog razvoja podvodnog ribolova kako u Hrvatskoj tako i u susjednim državama. Pored sportske dimenzije podvodni ribolov je i turistička atrakcija, posebice na Malom Lošinju. Nadam se da ću opet krenuti u natjecateljske vode i to čim prije.

Što se tiče epidemije koronavirusa koja je poremetila cjelokupni život ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu, nužno moramo prihvatiti realnost da nam život neće biti isti neko vrijeme kakvim smo navikli živjeti. Prije svega odgovornim pristupom i ponašanjem pomažemo najprije svojim obiteljima, a onda i svim drugima u očuvanju zdravlja. Nadam se da će što prije doći do otkrivanja cjepiva protiv koronavirusa kako bi opet imali normalne živote. Do tada se jednostavno moramo savjesno pridržavati naputaka koje dobivamo od nadležnih institucija jer samo tako možemo doprinijeti i povoljnoj općoj zdravstvenoj situaciji.“

U mladosti nogometaš

Ivan Antolić rođen je 24. svibnja 1987. u Zagrebu. Od djetinjstva je bio zaokupiran nogometom jer je tu ljubav naslijedio od oca, poznatog vrbovečkog vratara i nogometne legende PIK Vrbovca, Anđelka Antolića. Otac Anđelko je bio proglašen za sportaša općine Vrbovec za 1987. godinu.

Ivan je tako rano počeo trčati za nogometnom loptom od svoje 6 godine u PIK Vrbovcu za kojeg je igrao u mlađim kategorijama do 16. godine kad je doživio težu povredu desnog koljena. Ipak poslije oporavka igrao je nogomet u Gaju. Zatim je jedno kraće vrijeme bio u Graničaru iz Tučenika u kojem mu se desila i povredu lijevog koljena zbog čega mu je bila definitivno okončana nogometna karijera već u adolescentskoj dobi.

Nakon završene osnovne škole u Vrbovcu, srednju naobrazbu stekao je u Zagrebu. Potom je pronašao sportske užitke i zadovoljstva u podvodnom ribolovu na moru što i danas jednim dijelom izaziva čuđenje, ali drugim i divljenje u vrbovečkom kraju, kod svih onih koji su manje-više upoznati s dražima i opasnostima tog sporta. Postao je uspješan podvodni ribolovac zbog čega je bio i primljen u zadarski ŠRD Zubatac.

Nisu mu strane niti slatkovodne vode

Kad ne može roniti po morskim dubinama, slobodno vrijeme mu ispunjava sportski ribolov na slatkovodnim vodama. Član je ŠRD Črnec iz Gradeca gdje uz ribolov uživa u promatranju ptica močvarica, ali i drugih životinja. Druga velika ljubav mu je kinologija pa kod kuće drži njemačke lovne terijere.

Sa suprugom Matejom već šest godina vodi obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Anavilea u Celinama. Ivan je samozatajni, skromni i dobrodušni mladi čovjek koji se u moru pretvara u morskog lava željan adrenalinskih uzbuđenja i nezaboravnih doživljaja. Zaljubljenik u more koje ga više privlači od čokota vinove loze, prigorske kleti i vrbovečke pere.
Ivan Antolić svakako zaslužuje da bude spomenut u povijesti vrbovečkog sporta jer je pionir/natjecatelj u podvodnom ribolovu vrbovečkog kraja. Radi se o sportašu koji je postizao rezultate u morskom okružju iskazanom čeličnom voljom, ogromnim odricanjima, velikom samokontrolom i neizmjernom ljubavi prema plavetnilu morskih dubina.

Grad
Hrvatska
Sport
Vrbovec
Zagrebačka županija