FOTO: Dubrava kao primjer dobre poljoprivredne i stočarske prakse

Samo dva tjedna nakon svečanog otvorenja Salers centra u Staroj Kapeli, visoko francusko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom francuske Nacionalne skupštine Laëtitiom Saint-Paul te Marijanom Petir, saborskom zastupnicom i predsjednicom saborskog Odbor za poljoprivredu, posjetili su Centar

Facebook Ante Grizelj

Samo dva tjedna nakon svečanog otvorenja Salers centra u Staroj Kapeli, visoko francusko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom francuske Nacionalne skupštine Laëtitiom Saint-Paul te Marijanom Petir, saborskom zastupnicom i predsjednicom saborskog Odbor za poljoprivredu, posjetili su Centar.

Naime, Salers govedo dolazi iz Francuske, a predsjednik HUU Salers Croatia Mirko Devčić istaknuo je kako im je u počecima, koji sežu deset godina unazad, naviše pomoglo francusko udruženje Groupe Salers Evolution.

Marijana Petir, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu kazala je kako je potpredsjednicu Laëtitiu Saint-Paul dovela na područje Zagrebačke županije kako bi pokazala primjer pozitivnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi, a općina Dubrava je jedan od primjera na kojima se potiče stočarstvo.

-Od ulaska u EU mi bilježimo pad broja krava za nekih 13 posto odnosno 25 tisuća grla. Kroz primjer ovakvog centra kao što je Salers Centar u Staroj Kapeli može se poslati poruka da mladi ljudi mogu itekako pronaći budućnost u stočarstvu, koje je izuzetno zahtjevno, ali i uz ulaganje u znanje, dobru genetiku, što je ovdje primjer, može biti perspektivna-kazala je Petri dodavši kako je svima cilj staviti poljoprivredu visoko na listu prioriteta.

Prigodnim riječima visokim uzvanicima obratio se i predsjednik Općinskog vijeća Općine Dubrava Ante Grizelj zahvalivši gošćama što su odabrali upravo Općinu Dubrava, odnosno Staru Kapelu kao primjer dobre prakse te je istaknuo kako će se u Dubravi graditi regionalni centar za stočarstvo.

-Općina Dubrava broji najveći broj grla goveda u Zagrebačkoj županiji i najveći je izvoznik muškog genetskog materijala u Europsku uniju. Također, u toku dana smo dobili informaciju da je izašao natječaj za izradu projektne dokumentacije budućeg Regionalnog centra za stočarstvo koji će adresu imati na području naše općine. Hvala Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede što nas prate i daju podršku u realizaciji spomenutog projekta- rekao je Grizelj, koji je u radu s dubravskim proizvođačima proveo 10 godina.

-Kao veterinar proveo sam 10 godina u radu s našim dubravskim proizvođačima te me današnja posjeta francuske delegacije našoj općini, ali i vijest o natječaju za dokumentaciju budućeg Regionalnog centra čine iznimno ponosnim na ljude i kraj iz kojega dolazim- zaključio je Grizelj.

Predsjednik HUU Salers Croatia Mirko Devčić dodao je kako u 17 županija udruženje broji 65 uzgajivača.

FOTO: Facebook Ante Grizelj