FOTO: Djeca Dječjeg vrtić Križ od sada jedu ekološki uzgojeno povrće

Dječji vrtić Križ uključio se u projekt Gruntekt vrtova, a cijela je ideja predstavljena u Čazmi na lokaciji Gruntekovih vrtova

Općina Križ prepoznala je primjenu inovativnih tehnologija u procesu ekološke proizvodnje i distribucije tako uzgojenih proizvoda i primijenila isto u korist bolje prehrane djece u svom dječjem vrtiću. Naime Dječji vrtić Križ uključio se u projekt Gruntekt vrtova, a cijela je ideja predstavljena u Čazmi na lokaciji Gruntekovih vrtova.

Naime, zakupljeno je osam gredica Gruntekova eko vrta te je Dječji vrtić Križ napravio svoj korisnički profil putem kojeg naručuje povrće iz svog vrta. U vrijeme berbe povrća Dječji vrtić dobiva e-mail da je vrijeme za berbu i tada na tjednoj bazi bira na koji način žele preuzeti svoje povrće.

Projekt Gruntek, kako je pojasnio voditelj prodaje Kristijan Škarica, apsolutni je pionir u eko proizvodnji koji uz primjenu inovativne tehnologije usavršava proces ekološkog uzgoja. Ovo je prva platforma preko koje se može unajmiti svoj eko vrt bez brige o uzgoju. Naime, vrtove obrađuju Gruntekovi poljoprivrednici, dok savršeno eko povrće korisnicima vrtova stiže na kućnu adresu. Ono najbitnije je da korisnik zna od kuda mu hrana dolazi te da sudjeluje u cijelom procesu uzgoja koji je izrazito transparentan.

Povrće s Grunteka neće imati pesticida, bit će nutritivno bogatije (kao što je nekada bilo), a najbolje od svega, košta oko 20% jeftinije u odnosu na tržišnu cijenu eko povrća. Najam vrta košta 199 kn mjesečno, odnosno 2.388 kn godišnje, a cijena uključuje podizanje vrta, obradu zemlje i profesionalan eko uzgoj tijekom cijele sezone, branje i dostavu. Jedan vrt ima 40 četvornih metara i 8 povrtnih gredica, što daje dovoljno povrća za tjedne potrebe tročlane obitelji.

Svakako će se i djeca iz Dječjih vrtića Križ uključiti u cijeli proces, a sve u cilju edukacije kroz radionice na temu ekološkog uzgoja i uzgoja povrća. Cilj je educirati, a samim time i poboljšati zdravlje naše djece, istaknuo je Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić.