FOTO: Bitka kod Samobora okupila 400 sudionika i tisuće posjetitelja

Riječ je o tradicionalnom uprizorenju legendarne borbe vitezova kraljice Elizabete koji su 1441. godine pobijedili vojsku poljskoga kralja Jagelovića te obranili grad i prijestolje
Na Vugrinščaku održana srednjovjekovna bitka za Samobor

Proteklog je vikenda Samoborski muzej na Vugrinščaku organizirao tradicionalni povijesno-zabavni spektakl “Bitka kod Samobora”. Ovogodišnje, 15. u nizu izdanje manifestacije, okupilo je gotovo 400 sudionika, od čega je njih stotinjak navuklo oklope i kostime kako bi uprizorili legendarnu borbu vitezova kraljice Elizabete koji su 1441. godine pobijedili vojsku poljskoga kralja Jagelovića te obranili grad i prijestolje.

U realizaciji su sudjelovali članovi udruga Vitezovi zelingradski, Vitezovi vranski, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Red čuvara Grada Zagreba, Viteški red svetog Nikole, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Tahyjevi puškari, Red srebrnog zmaja, Udruga Corvi belli, Koprivnički mušketiri i Kuburaško društvo Gromovnik, Oživljena povijest Samobora, Plesna grupu Burka, Cirkuska udruga Cirkultura te po prvi puta, mali vitezovi iz Dječjeg vrtića Izvor.

Program, koji je privukao tisuće znatiželjnika, započeo je u ranim jutarnjim satima kada su se podigli vojni tabori, pripremalo oružje i krojile taktike, a nakon uprizorenja, posjetitelji su imali priliku uživati u srednjovjekovnom sajmu, bogatoj ponudi jela i pića te popratnim sadržajima.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Događanja
Grad
Hrvatska
Multimedija
Samobor
Zagrebačka županija