Novi moment

Financijsko vještačenje u slučaju Veliki Agrokor proglašeno nezakonitim dokazom

Vještak mora biti neutralan i nepristran
Zagreb: Ivica Todorić dolazi na sjednicu optužnog vijeća na Županijski sud Matija Habljak/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Veliki Agrokor nezakonit dokaz, doznaje se na sudu.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji u postupku brani nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, kazao je da se današnjom odlukom optužnog vijeća Kamalovo vještačenje proglašeno nezakonitim i izdvaja iz spisa. Nobilo je precizirao da je glavni razlog za izdvajanje taj što je Kamal radio vještačenje u manjoj mjeri, dok su veći dio radili zaposlenici KPMG Hrvatska koji su radili za privremenu upravu Agrokora i za to bili plaćeni.

– Vještak mora biti neutralan i nepristran, ocijenio je Nobilo.

Prije odluke optužnog vijeća novinarima se obratio prvookrivljeni bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je rekao da očekuje pobjedu ”kakva god odluka bila”, a kazao je kako je kazneno prijavio glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i tužiteljicu Sani Ljubičić.

– Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju, rekao je Todorić prije početka sjednice optužnog vijeća.

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica u slučaju Agrokor. Kamal je u veljači i ožujku ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim.

Hrvatska
Izbor urednika
Ostalo