Facebook i Instagram mogli bi biti ugašeni diljem Europe

Ove dvije aplikacije suočene su s ukidanjem zbog problema s europskim propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka
social-media-6557345_960_720 Pixabay

Kako prenosi Euronews, u svom godišnjem izvješću američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir, tvrtka Facebook i Instagram ugasiti u Europi. Meta navodi da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa.

-Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa- stoji u izjavi.

U slučaju da ne bude donesen novi okvir -vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi- rekli su iz Mete, prenosi Index.

Meta je prije mogla koristiti okvir za prijenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prijenosa podataka. No u srpnju 2020. Europski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Sud je utvrdio da postojeći okvir ne štiti privatnost europskih građana na odgovarajući način.

Kao rezultat toga, američke tvrtke bile su ograničene u slanju europskih korisničkih podataka u SAD i morale su se oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule). EU i SAD rekli su da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma.

-Osiguravanje novog aranžmana za sigurne transatlantske protoke podataka prioritet je za nas i naše američke partnere- rekao je glasnogovornik Europske komisije za Euronews.

Pregovori su se intenzivirali proteklih mjeseci, s raspravama na tehničkoj i političkoj razini. To uključuje redovite kontakte između povjerenika Reyndersa i njegove kolegice, američke tajnice za trgovinu Gine Raimondo, dodali su.

-Ovi pregovori traju neko vrijeme, s obzirom na složenost pitanja o kojima se raspravlja i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne sigurnosti- kazao je glasnogovornik.

-Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje tisuća tvrtki koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na ove mehanizme za prijenos podataka na siguran način”, rekao je Nick Clegg, Metin potpredsjednik za globalne poslove, prije nekoliko dana.

-Nemamo apsolutno nikakvu želju i nemamo planove za povlačenje iz Europe, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između Europske unije i SAD-a za rad na globalnim uslugama- dodao je.

Hrvatska
Izbor urednika
Tehnologija