Facebook gubi korisnike prvi put u svojoj povijesti

Konkurentski Tik Tok iz dana u dan u raste
facebook-1903445_1280 Pixabay

Rast Facebooka prvi put u povijesti stagnira diljem svijeta. Kvartalno izvješće o zaradi Mete, vlasnika Facebooka pokazuje da je izgubio korisnike prvi put u 18 godina, javlja Washington Post.

U posljednja tri mjeseca 2021. godine broj korisnika Facebooka pao je za oko pola milijuna, na 1.93 milijarde prijavljenih svakoga dana. Najveći gubici zabilježeni su u Latinskoj Americi i Africi što ukazuje na činjenicu da je proizvod tvrtke Meta zasićen globalno, kao i da je njezin dugoročni cilj za porastom broja korisnika dosegao vrhunac.

Podaci pokazuju da je pala i cijena dionica Mete i to za više od 20 posto. Dionica Mete sada je oko 249 dolara, a zbog pada prijeti gubitak od čak 200 milijardi dolara. Osim gubitka korisnika, Meta se suočava i s brojnim drugim izazovima. Dok konkurentski TikTok iz dana u dan raste, savezni i međunarodni regulatori pomno ispituju poslovnu praksu Mete, a tvrtka započinje tranziciju kako bi se usredotočila na “metaverzum”.

Ti izazovi također bi mogli smanjiti njenu poziciju među najvrjednijim tvrtkama na svijetu. Facebook je imao streloviti uspon kao društvena mreža, a nastao je u sobi u studentskom domu na Harvardu 2004. godine. Milijardu korisnika mjesečno dosegao je 2012., da bi se popeo na dvije milijarde samo pet godina kasnije. Misija je bila povezati svijet uključujući i dovođenje sve većeg broja ljudi u zemljama u razvoju na internet- prenosi N1.

Hrvatska
Tehnologija