Evo što trebate napraviti ako dobijete pozitivan test

"Štampar" moli pozitivne na COVID-19 da se jave liječnicima obiteljske medicine
covid-19-5663977_1280

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pozvao je građane koji su se testirali na COVID 19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza, a ako im stigne pozitivan nalaz da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine radi određivanja izolacije. Da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine mole i bliske kontakte oboljelih od COVID 19, radi određivanja mjere samoizolacije.

-Naime, ako još niste dobili poziv epidemiologa vezano za određivanje statusa (samo)izolacije, liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti tu odluku kako bi se ubrzao proces te kako bi se pomoglo i ovako preopterećenim epidemiolozima- ističe Nastavni zavod u priopćenju građanima.

Zavod je ovaj apel uputio “zbog izrazito velikog broja pozitivnih osoba na koronavirus te svakodnevno velikog broja briseva koji se uzimaju te potom analiziraju”. Isto tako, Zavod moli sve građane koji imaju informaciju da su zaraženi koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, bez obzira jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne. Tako će se pomoći epidemiolozima u njihovom radu te pravovremenom reakcijom pridonijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije, naglašavaju iz Zavoda.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo