Europa postigla dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama i kažnjavanje pojedinaca odgovornih za ratne zločine
europski parlament

Čelnici država članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

– To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja, poručio je preko Twittera nešto prije ponoći predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine, dodao je Michel.

Dogovor o sankcijama pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte, dok Michel govori o smanjenju od više od dvije trećine.

EU
Hrvatska