ERVIN VUJICA NA DOBRO JUTRO HRVATSKA – Možda je vrijeme da napravimo zaokret u poljoprivrednoj proizvodnji

Načelnik Općine Orle, Ervin Vujica jutros je gostovao na HRT-u, u emisiji Dobro jutro Hrvatska. U ugodnom razgovoru s voditeljima Zlatom Muck Sušec i Ognjenom Golubiće, načelnik Vujica ukratko je predstavio općinu, sve njezine znamenitosti i manifestacije, kao i projekte koji su realizirani ili će se realizirati u bližoj budućnosti.

Načelnik Vujica tom je prilikom istaknuo kako Općina Orle prema posljednjem popisu stanovništva ima 1975 stanovnika koji žive u jednom od deset naselja, koja su smještena uz Savu.

-Mladih ima, no prevladava staro stanovništvo. Imamo dvije područne škole, koje pohađa 70 do 80 đaka- kazao je načelnik Vujica, istaknuvši kako na području općine ima tridesetak poduzetnika, od kojih su dva do tri malo jača, te 202 registrirana OPG-a.

-Općina je bazirana na poljoprivredi, a najviše se uzgajaju kukuruz i pšenica. Sinoć smo baš imali predavanje o uzgajanju ekološkog i začinskog bilja. S obzirom na to da su naše čestice dosta usitnjene, nama bi to odgovaralo, a zemlja je bogom dana za to. Možda je potrebna i promjena smjera, jer ove su kulture puno isplatljivije- otkrio je načelnik.

Bilo je također riječi i o naknadama za novorođenu djecu koja u Općini Orle za prvo dijete iznosi 2 000, za drugo 3 000, a za treće 5 000 kuna.

-Podigli smo tu priču, kako bi pomogli roditeljima. Tu su i subvencije za đake i studente, za koje smo uveli stipendije. Želja nam je da nam mladi ostaju, zbog čega sve napore ulažemo prema njima- otkrio je načelnik pohvalivši se kako je općina tijekom ove godine povukla iz europskih fondova i ministarstava oko 3,5 milijuna kuna.

Isto tako načelnik je istaknuo kako je Orle poznato po „konjskom proštenju“, a uz tu manifestaciju tu je i Bažulijada, koja je pokrenuta prije dvije godine, kao i „Božićna čarolija“ koja je premijerno održana prošle godine.

Uz načelnika Vujica, gost emisije bio je i načelnik Općine Oprisavci, koja je kao i Orle smještena uz rijeku Savu, Pejo Kovačević.

FOTO: Štefica Dianežević