ENC uskoro na cestama diljem Hrvatske

Cilj je osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su danas naplatne kućice
enc cestarina Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić potvrdio je u Hrvatskom saboru kako će se elektronička naplata cestarine uvesti na području cijele Hrvatske, a intencija je da taj sustav bude jedinstven za cijelo područje Europske unije.

Predstavljajući izmjene Zakona o cestama, državni tajnik je naglasio kako je njihov cilj osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su danas naplatne kućice.

– To znači da će se vozila registrirati na drugi način, snimanjem kamere registracije vozila i onda će se s ENC-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja koje nastaje na tim lokacijama, ustvrdio je i dodao kako je, u konačnici, cilj da se cijela Hrvatska, pa i EU uvežu u takav sustav.

Sredstva za uvođenje ENC-a, dodao je, osigurana su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, a riječ je o 500 milijuna kuna. Ona će se raspodjeljivati temeljem registracije vozila koji prolaze određenim dijelom autoceste i postotno tome upravitelj autoceste dobit će svoj dio, objasnio je.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika