Embargo na plin i naftu iz Rusije može ugroziti 65.000 radnih mjesta

Rizik gašenja radnih mjesta u hrvatskoj industriji još je veći od prosjeka EU
nafta rafinerija

Potpuni prekid opskrbe naftom i plinom iz Rusije u EU može ugroziti oko 11 posto radnih mjesta u 14 najvažnijih industrijskih djelatnosti, procijenila je osiguravateljska kompanija Allianz u analizi “Tko bi se trebao bojati zaustavljanja ruske opskrbe energijom?”, piše Jutarnji list.

Od prosjeka EU, prema istom izvoru, rizik gašenja radnih mjesta u hrvatskoj industriji u slučaju potpunog embarga na ruski plin i naftu još je veći te iznosi 13 posto.

– Europska unija može lako upravljati trenutnim embargom na uvoz sirove nafte iz Rusije, no trenutačni prekid uvoza prirodnog plina iz Rusije vjerojatno će uzrokovati ozbiljne posljedice i poremećaje u opskrbi.

– Osim što mnoge članice Unije mnogo više ovise o Rusiji u pogledu plina u odnosu na naftu, globalna tržišta plina već su vrlo uska za potražnju, jedno je od polazišta u analizi Allianza koji je razmatrao i posljedice energetskog embarga na dodanu vrijednost u industriji EU. I tu stojimo lošije od prosjeka Unije.

Naime, dok je Allianzova procjena rizika gubitka dodane vrijednosti za industriju 13 posto, u slučaju Hrvatske istovrsna procjena iznosi 14 posto. U spomenutom istraživanju razmatrao se utjecaj prekida uvoza nafte i plina u EU, među ostalim za autoindustriju, farmaceutsku, prehrambenu, drvnu i metalsku industriju te energetiku.

Kao jedna od djelatnosti na udaru u Hrvatskoj, ako se obustavi dotok nafte i plina iz Rusije, u Allianzovoj analizi označena je i drvna industrija.

– Ne znam otkud im takva procjena jer svi koji poznaju energetske prilike u drvnoj industriji znaju da tvrtke iz naše branše u najvećem obimu koriste energiju koju same proizvedu, iz sječke i kore, komentirao je Stjepan Vojinić, član uprave Pervanova, najveće drvoprerađivačke kompanije u Hrvatskoj.

Kada govorimo o plinu, dodaje Vojinić, on u energetskim potrebama drvne industrije sudjeluje s 0,5 posto, ne više, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Hrvatska
Izbor urednika