Cjelodnevna škola

Eksperimentalni program žele samo dvije zagrebačke škole

Najviše prijava u Slavoniji
Učenici prvog dana škole Josip Regović/PIXSELL

Reformu želi najviše škola u Slavoniji, samo dvije u Zagrebu, a niti jedna u Splitu i Rijeci , piše Jutarnji list, podsjećajući da će svaka škola u programu dobiti prosječno 300.000 eura te povećanje plaća do 25 posto.

U petak u ponoć završava produljeni rok za prijavu škola u eksperimentalni program cjelodnevne škole otvoren 22. ožujka, nakon čega će Ministarstvo obrazovanja odabrati 50-ak onih koje će u iduće četiri školske godine testirati program reforme.

Jutarnji list poslao je osnivačima upite o broju zainteresiranih škola za ulazak u eksperimentalni dio reforme, a odgovore s njihovim imenima primili su od 17 županija i Grada Zagreba. Ukupno je riječ o 56 škola za koje osnivači potvrđuju da su im do srijede ili četvrtka izdali suglasnosti, s time da se ograđuju kako je do krajnjeg roka moguća još pokoja prijava.

Iz Primorsko-goranske i Istarske županije odgovorili su da ne žele izaći s podacima do završetka javnog poziva. Rekorder po broju zainteresiranih škola je Osječko-baranjska županija. Od 52 osnovne škole čiji je osnivač, 22 imaju jednosmjensku nastavu (što je jedan od uvjeta za prijavu), a polovica njih – dakle 11 škola – želi ući u reformu i za to su dobile suglasnost Županije. Slijede Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska županija s po šest škola. U Požeško-slavonskoj županiji suglasnost je dobilo pet škola (od 11 čiji je osnivač Županija), u Virovitičko-podravskoj na popisu su do utorka imali četiri škole, a prema riječima pročelnice Martine Bunić, još dvije su u pripremi. U Karlovačkoj, Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji izdali su dosad po tri suglasnosti.

Popis zainteresiranih pokazuje da je uglavnom riječ o školama iz ruralnih sredina, prosječno s manjim brojem učenika po razredu no što je slučaj u školama većih gradova. Jedna od najmanjih škola ima 40-ak učenika, a među najvećima je ona s njih oko 340. Škole u urbanim sredinama pokazuju slab interes. Grad Zagreb je do srijede dao suglasnost samo jednoj prijavljenoj školi, a u četvrtak je, doznajemo, stigla još jedna prijava, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Aktualno
Grad Zagreb
Hrvatska