Duhovne pjesme kroz Nebeske vibracije

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“
NEBESKE VIBRACIJE NASLOV web

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“. U izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek, na 208 stranica.

Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Derventi, u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šesnaest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

Na početku knjige Šimić poručuje kako ne smijemo se strmoglaviti u ponor, dotaknuti dno života, da bi se onda shvatila kolika je Božja moć, ljubav i dobrota.  Kako je u recenziji knjige napisao mr.sci Anto Pranjkić, književnik i teolog, životni projekt Peje Šimića neodvojiv je od tri zavičajne odrednice posavskih Hrvata: Bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja. Stihovi su to egzistencijalno-duhovno-zavičajne tematike.

Na početku knjige Pejo Šimić, pogotovu u pjesmi „Molitva“, pjeva Bogu kroz molitvu, ali i shvaća bit života, te ističe svoju spremnost da ga Bog shvati onakav kakav jeste. U drugom djelu zbirke autor progovara riječima običnog malog čovjeka o egzistencijalnim problemima sadašnjice i pogađa u izvor problema. Treba izdvojiti i dio zavičajne poezije o rodnoj Bosanskoj Posavini, koji autora stavlja u vrh. Dosta pjesama su uglazbljene i nagrađivane.

Kako kazuje recenzent Anto Pranjkić, ova zbirka pjesama donosi poseban aforistički pristup. Njime svaka pjesma, u svojim završnim stihovima, čitatelju donosi jasnu poruku, koja mami čitateljev pogled. Pjesme Peje Šimića gledaju naprijed i poput ptice lete u nebesko plavetnilo, noseći slobodu temeljenu na iskustvu tuge i muke, ali s jasnim pogledom u budućnost.

Boris ĆAVAR

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska