Dubravko Ponoš: Vrbovec odbijanjem otpada iz Zeline radi štetu sebi

Za sutra je sazvana tematska i izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca na kojima će se raspravljati o „Prijedlogu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za odlaganjem otpada s područja grada Svetog Ivana Zeline na odlagalištu otpada Beljavine na području grada Vrbovca“. Iz dopisa koji nam je još prošlog tjedna uputio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Herček na sjednici bi trebali biti nazočni i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kao i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Direktor Fonda dolazi iz spominjanog Svetog Ivana Zeline, odakle bi se smeće trebalo dovoziti na Beljavine, zbog čega smo ga za vrijeme jučerašnjeg posjeta Dugom Selu odlučili upitati o kakvom se nesporazumu radi, budući da vrbovečka javnost već punih mjesec dana bruji o ovoj temi.

-Unutar sustava upravljanja otpadom na nacionalnoj razini donesen je plan zatvaranja odlagališta. To znači da se u svakom trenutku zna iz kojeg grada se u sljedeće odlagalište i grad odvozi otpad, sve dok ne budu izgrađeni centri za gospodarenje otpadom- uvodno će direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Upravo zbog toga, postavlja se pitanje što to znači za tri grada na istoku županije (Dugo Selo, Sveti Ivan Zelinu i Vrbovec)?

-U Vrbovcu je trenutno slobodan kapacitet od 56 tisuća kubnih metara, a količina otpada koju oni produciraju je nekih 4 300 kubnih metara. To drugim riječima znači da oni sami imaju kapacitete za sljedećih 13 godina u koji su uložili novac da bi napravili dokumentaciju, a gdje im je pomogla i država kroz Fond da se izgrade ti kapaciteti. S obzirom na to da Centar za gospodarenje otpadom mora biti završen u sljedeće tri godine, tako da ostaje kapaciteta za još tri godine. U tom trenutku će netko iz Vrbovca ponovno doći u Zagreb i Fond i tražiti novac da im se plati sanacija toga odlagališta, odnosno da se zatrpa ta rupa koja će ostati. To je jedna mogućnost, a druga mogućnost je da se držimo nacionalnog plana prema kojem bi se u Vrbovec trebao dovoziti otpad iz Svetog Ivana Zeline. Za primanje toga otpada Vrbovec može uprihodovati određena sredstva, oni to odbijaju, ne želeći s tim novcem popraviti komunalnu uslugu unutar svoga grada, radeći dodatni trošak zatvaranja samog odlagališta. Na ovaj način lokalna sredina radi štetu sebi, a ja sam osobno svjedočio u barem 10 primjera kada su se puno dalje jedinice odlučivale transportirati svoj otpad što su drugi prihvaćali, jer su znali da imaju kapacitete za to. Mislim da je ovo greška, i vjerujem da će se zdrav razum u jednom trenutku probuditi kod vlasti i oporbe- zaključio je Ponoš.