Država nastavlja pratiti gospodarstvo u borbi protiv posljedica pandemije

Nastavlja se potpora od 4.000 kuna za plaće radnika, kao i ona za pokriće fiksnih troškova, najavio je premijer Plenković

Država će i dalje potporama pratiti gospodarstvo u borbi s posljedicama pandemije covida-19 te se nastavlja potpora od 4.000 kuna za plaće radnika, kao i ona za pokriće fiksnih troškova, izvijestio je premijer Andrej Plenković u petak na konferenciji za novinare.

– Bez obzira na to što će mnogima od 1. ožujka biti omogućen širi opseg njihovih gospodarskih aktivnosti, odlučili smo pratiti dio gospodarstva koji ne može raditi onako kako je to bilo prije korone i to s naknadom od 4.000 kuna i naknadom fiksnih troškova, rekao je Plenković.

Najavio je da će sredstva za to biti pronađena “bez ikakvih rebalansa ili nekakvih drugih većih zahvata koji bi trebali podrazumijevati izlazak pred Hrvatski sabor”. Sredstva koja će biti nužna za ožujak, kako je rekao, bit će pronađena na pozicijama ministarstva “kako ih imamo i do sada”.

Ustvrdio je da je, zahvaljujući mjerama Vlade, tek 2,1 posto manje zaposlenih 2020. nego ih je bilo 2019. godine, uz istovremeni rast prosječne plaće za 2,7 posto.

– Danas smo na točno isplaćenih 9,3 milijarde kuna neto, bez oproštenih doprinosa i drugih davanja koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje isplatio poslodavcima za plaće radnicima, rekao je Plenković.