Dodijeljene godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genij za budućnost”

U Hotelu Esplanade dodijeljene su godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genij za budućnost”. Podsjetimo, svečana dodjela dijelom je trodnevne manifestacije “Tesla&friends”, kojom se obilježava 163. godišnjica rođenja poznatog hrvatskog znanstvenika, rođenog 10. srpnja 1856. godine u ličkome Smiljanu.

Program se održava desetu godinu za redom, a njime se nastoji upoznati širu javnost s Teslinim genijem. Također, ove se godine obilježava i šesti Nacionalni dan Nikole Tesle, kojeg je Hrvatski sabor proglasio 2014. godine kao dan znanosti, tehnologije i inovacije.

Godišnje nagrade uručene su Antonu Kontiću, inače studentu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, Davoru Širiniću, studentu Fakulteta strojstva i brodogradnje za inovaciju Bionička šaka u kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumom te tvrtci Recro Topusko za projekt Recro bike servis u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja.

Tijekom svečanosti održane su i dvije kratke panel-diskusije “Putevima Nikole Tesle: Nikola Tesla od Smiljana do New Yorka” na temu Tesline ostavštine u zemljama u kojima je boravio te promociji njegova lika i djela u domaćem i inozemnom kontekstu s primjerima aktualnih kulturnih, znanstvenih i turističkih projekata.