Do nedjelje traje 52. Međunarodna smotra folklora

Međunarodna smotra folklora koja prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika održava se u Zagrebu do nedjelje, 22. srpnja. Osnovna tema ovogodišnje 52. Smotre – o baštini i migracijama – u skladu je s proglašenjem Europske godine kulturne baštine, čime Smotra postaje dio toga programa Ministarstva kulture.

Na Smotri nastupaju brojna folklorna društava i pojedinci koji prikazuju različitost hrvatske etnografske baštine, predstavnika nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva (ukupno dvadesetak skupina), uz petnaest ansambala koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura. Osnovni festivalski program traje pet dana i čine ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe (Ethno Croatia – ljetnog kampa Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu; te mariachi – Meksiko – Hrvatska) i crkvenog pučkog pjevanja u crkvi sv. Katarine. Svečana priredba održat će se na Gradecu danas, gdje se programi održavaju i iduća dva dana.

Mimohod sudionika od Zrinjevca do Trga bana Jelačića, s prelaskom sudionika preko pozornice, prethodi večernjem nastupu na pozornici na Trgu, posljednji dan – u nedjelju, 22. srpnja. Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u središtu grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim satima sve do nedjelje.

Više o programu ovogodišnje smotre možete vidjeti OVDJE.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo