Djelatnici Čistoće još uvijek čekaju očitovanje uprave na povećanje osnovice plaće

Uprava Zagrebačkog holdinga pozitivno je odgovorila ne neke od zahtjeva
Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk Matija Habljak/PIXSELL

Radnici Čistoće pozdravili su odobravanje određenih zahtjeva koje su uputili upravi Zagrebačkog holdinga, ali još uvijek očekuju odgovore koji se tiču povećanja koeficijenata i osnovice plaće, koja im trenutno s dodacima iznosi oko 5800 kuna.

Uprava Zagrebačkog holdinga pozitivno je odgovorila ne neke od zahtjeva, poput osiguravanja HTZ opreme i uputa načina na koji treba obavljati svoje radne zadatke, a koje su joj jutros uputili radnici Čistoće, kazala je predsjednica sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

– Zahtjevi poput materijalnih prava stvar su pregovora, dodala je Kaltak ustvrdivši da su radnici svjesni kako su osnovica plaće i dodatak, najbitniji zahtjevi radnika, u ovom trenutku stvar mirenja.

Najbitniji su im povećanje osnovice plaće od 12 posto što bi bilo povećanje od 500 kuna bruto te dizanje stalnog dodatka s 1000 kuna (130 eura) na 1500 kuna (200 eura), a radnici su okupljanjem pokušali naći rješenje kako bi se uprava izjasnila oko malih koeficijenata i oko dodataka na otežane uvjete rada.

Na pitanje kolika je minimalna plaća radnika u Čistoći, Kaltak je kazala da ona iznosi 4800 kuna. Pojasnila je da se taj iznos dobije preračunavanjem koeficijenta 1,6 pomnoženim s osnovicom plaće od 3052 kune. Pravo na stalni dodatak od 1000 kuna radnik stječe ako radi cijeli mjesec, dodala je. S dodatkom kao što su naknada rada subotom, rada u drugoj smjeni, rada u trećoj, nedjeljom i blagdanom, plaća im je u principu 5800 kuna.

Povećanje od 12 posto osnovice plaće traži se za sve radnike Zagrebačkog holdinga jer se to ne može zahtijevati samo za radnike Čistoće, tvrdi Kaltak. Današnje okupljanje radnika predsjednica sindikata Čistoća Zagreb ne bi nazvala štrajkom nego buntom ili prosvjedom, jer to nezadovoljstvo, kaže, traje već jedno izvjesno vrijeme.

– Ako uprava očekuje da radnik bude zadovoljan mora imati primjerenu plaću s kojom može normalno živjeti, plaćati režije i slati djecu u vrtić i sl., a plaće naših radnika stvarno su jako male, kazala je.

Ne zna što će se dalje događati jer se još čeka cjeloviti odgovor uprave na današnji upit radnika, ali smatra da se neće dugo čekati.

– Mogu prihvatiti ili odbiti, treće solucije nema, ustvrdila je Kaltak koja misli da “u ovom trenutku nikome nije u interesu provoditi sankcije nego sjesti i postići dogovor, ako treba – i kompromis”.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo