DINKO PIRAK O AKTUALNOJ SITUACIJI U HSS-u: Beljakov nametnuti progresivno komunistički svjetonazor nije HSS. HSS treba vratiti narodu i pučkom opredjeljenju

O aktualnom stanju u HSS-u porazgovarali s gradonačelnikom Čazme, Dinko Pirakom, jednim od nezadovoljnika politikom Kreše Beljaka i HSS-a, koji je zbog svega i napustio stranku, u koju se namjerava vratiti ako se dogode promjene koje su nužne i potrebne

Damir Špehar/PIXSELL

Proteklog petka u HSS-u se zakotrljala lavina koja je za posljedicu imala odluku o isključenju predsjednika Kreše Beljaka iz stranke. Tu je odluku na elektronskoj sjednici donio Glavni odbor stranke. Iako Beljak poručuje kako takvo što nije moguće, glavni sud o svemu donijet će Ministarstvo uprave. I dok se čeka odluka koja može označiti novi početak stranke, a aktualno smo stanju porazgovarali s gradonačelnikom Čazme, Dinko Pirakom, jednim od nezadovoljnika politikom Kreše Beljaka i HSS-a, koji je zbog svega i napustio stranku, u koju se namjerava vratiti ako se dogode promjene koje su nužne i potrebne.

U petak je Glavni odbor HSS-a donio odluku kako se Krešo Beljak zbog niza stvari isključuje iz stranke. Zapravo, to je samo nastavak stvari na koje ste vi, kao i neke vaše kolege upozoravale u posljednjih godinu dana.

Krešo Beljak provodi završnu fazu uništenja HSS-a, a njegove namjere su bile očite odmah po preuzimanju vodstva stranke. Velika većina onih koji su ga doveli na poziciju predsjednika nije više u stranci iz koje su izbačeni ili su je sami napustili zbog „neslaganja“ s Beljakovom politikom. Najveći dio članstva iz najjačih organizacija su kolektivno izašli iz članstva poput moje Gradske organizacije HSS-a Čazme, jer nismo dijelili Beljakovu destruktivnu politiku.

Nekoć ugledni HSS-ovci nakon što su mu pomogli preuzeti stranku istjerani su iz nje ,a i danas ne žele priznati svoju kobnu grešku. Davali su mu potporu u Odlukama koje su bile pogubne za HSS i pri tom grubo kršeći Statut stranke. Upozoravao sam na štetnost Beljakove politike, no izostala je snažna potpora Organizacija pravdajući svoje nečinjenje mogućom štetom pred parlamentarne izbore, tako je većina u Glavnom Odboru i Predsjedništvu HSS-a i dalje podržavala Beljaka. Nakon izbornog debakla tek tada shvaćaju da ih vođa vodi u propast i žele ga maknuti, no Beljaku nije problem ponovno izigrati vlastiti Statut koji mu ionako daje kraljevske ovlasti, organizirati telefonsku skupštinu, riješiti se ponovno svih nepodobnih…

Glavni Odbor donosi odluku o njegovom izbacivanju iz stranke očekujući pri tom Odluku Ministarstva uprave koje nije reagiralo niti u ranijim očitim kršenjem Statuta. Volio bih da Ministarstvo donese Odluku o pravovaljanosti Odluke Odbora, no pitam članove Odbora, „gdje ste bili kad je grmjelo??“.

Vjerujete li da će Ministarstvo uprave potvrditi tu odluku, koja bi za stranku mogla označiti novi početak?

Očekujem da će Ministarstvo uprave konačno reagirati, jer stav o nemiješanju u „stranačke intrige“ ne čini dobro hrvatskom društvu i daje lošu poruku da političari mogu što hoće pri tom kršeći Zakon. Ova Odluka je bitna ,ne za sređivanje stanja u HSS-u, već očuvanje HSS-a koji nije važan samo članovima te stranke, jer je HSS politička baština Hrvatskog naroda.

Dogodili se pozitivan rasplet, kakav HSS možemo očekivati u vremenima koja dolaze, jer stranka je danas nažalost na jako niskim granama.

Da se i dogodi pozitiva rasplet u HSS-u stranku je potrebno u potpunosti obnoviti i vratiti je osnovnim načelima koja su iskonska HSS-u, vratiti ga narodu i pučkom opredjeljenju, jer Beljakov nametnuti progresivno komunistički svjetonazor nije HSS. Potrebno će biti puno godina poštenog i prepoznatljivog rada da se HSS vrati na političku scenu kao stabilna stranka koja bi mogla dobiti povjerenje naroda, no stavovi stranke moraju biti jasni i prepoznatljivi. Politička trgovina i dodvoravanja „velikim“ strankama pokazala su se pogubnim i potpuno promašenim. Trgovanja su bila u interesu pojedinaca i rezultirala ovom katastrofom u stranci.

Prema Vašem mišljenju tko bi bio najidealniji kandidat ili kandidatkinja za čelno mjesto stranke?

Vođa HSS-a mora se iznaći i dokazati svojim dosljednim radom i u ovom trenutku je malo takvih. Vrijeme je da na scenu dođu nove generacije političara koji moraju imati bolje kvalitete neko dosadašnji, jer nismo se baš pokazali i svi trebamo snositi odgovornost za stanje u stranci.

I za kraj možemo li odlaskom Kreše Beljaka s čela stranke očekivati vaš povratak u HSS, iz kojeg ste istupili ne slagavši se s dosadašnjom politikom stranke?

I na kraju da, vratit ću se u HSS ako se dogode promjene koje su nužne i vjerujte, to će učiniti velika većina članstva jer svima nam je HSS bitan i želimo novu kvalitetu u Hrvatskoj političkoj sceni koja će biti prepoznata u Hrvatskom narodu.