Davor Bernardić upozorava: Financiranje boksova za otpad iz pričuve zgrada je nezakonito

Pozvao je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da ukine tu odluku zagrebačke Čistoće i Grada Zagreba.

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvrdio je da “nije zakonito” financiranje vanjskih boksova za otpad iz pričuve zgrada te je pozvao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da ukine tu odluku zagrebačke Čistoće i Grada Zagreba.

– Ne postoji zakonsko uporište da se građanima uzme novac iz pričuve za financiranje vanjskih boksova, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru i založio se da Čistoća i Grad Zagreb namire štetu svima koji su boksove platili iz pričuve.

Ništa od biokompostane, Jakuševac i dalje u uporabi, Grad posluje s Pripuzom

Tome u prilog, naveo je i da mu je Ministarstvo pravosuđa i uprave, na njegov upit, odgovorilo da nije moguće financirati boksove iz pričuve, kao i da to pitanje nije regulirano niti uredbom o održavanju zgrada.

Bernardić je podsjetio da je 1. listopada 2022. na snagu stupila nova odluka o skupljanju javnog otpada u kojoj su Čistoća i Grad Zagreb nametnuli obvezu zgradama financiranja vanjskih boksova iz pričuve. No, upozorio je, njihove su cijene itekako narasle pa po zgradi one iznose i do 200.000 kuna.

Socijaldemokrati su, još u listopadu prošle godine, zbog toga što ne postoji pravno uporište, predložili da se oni financiraju iz novčanih sredstava Čistoće koja je u vlasništvu Grada Zagreba, podsjetio je.

Bernardić je upozorio i da je sustav upravljanja i gospodarenja otpadom u Zagrebu krivo implementiran jer ne rješava glavne probleme. Tako se, kazao je, nije počela graditi bio-kompostana zbog povećanog obujma bio komponente u otpadu, Jakuševcu za deponiranje otpada je produžena uporaba za još četiri godine, a nisu se, sukladno predizbornim obećanjima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, iz Grada Zagreba maknule ni tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza koje se bave otpadom.

– Upravo suprotno, Grad Zagreb im je nedavno dao ugovor veći za čak 6,4 milijuna eura nego u vrijeme Milana Bandića. Cijela priča oko gospodarenja otpadom je obmana i velika laž, poručio je.

Bernardić je kazao i da je “javna tajna” da su radnici Čistoće dobili upute od nadređenih da sve komponente otpada bacaju u isti kamion.

Treba riješiti dvosmislene odluke u Zakonu o pomorskom dobru 

Zamoljen da komentira prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će se u prvom čitanju u srijedu naći u saborskoj raspravi, odgovorio je da je oporba već jednom nasjela vladajućima i podržala Zakon o obnovi te stoga sada ne misle da vlada ima dobre namjere kada je u putanje upravljanje plažama.

– Plaže u Hrvatskoj se ne smiju privatizirati i ograđivati, poručio je. Smatra da taj prijedlog treba povući na dodatno savjetovanje i da se dvosmislene odluke bolje riješe kako ne bi bilo nesporazuma.

Bernardić je, upitan s kime će Socijaldemokrati ići u nove parlamentarne izbore, odgovorio da će na izbore izaći u “ozbiljnoj formaciji” i građanima će ponuditi politike koje će im osigurati bolji životni standard.