U kampusu u Kerestincu

DARIO ZUROVEC, na predstavljanju robotaksija: Verne će dokazati kako je novi standard prijevoza moguć

Prva Verne usluga očekuje 2026. godine u Zagrebu
Zagreb: Ovako izgleda “Verne”, autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice Zeljko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i mnoge druge, nazočio je u kampusu Rimac u Kerestincu predstavljanju novog inovativnog koncepta urbane autonomne mobilnosti gdje je ekskluzivno otkriven dizajn vozila Verne, koncept usluge i sve njezine funkcionalnosti.

-Naš poduzetnik Mate Rimac i dvoje kolega osnovali su kompaniju Verne koja će u potpunosti transformirati način prijevoza u gradu pomoću novog pristupa urbanoj autonomnoj mobilnosti. Održivo rješenje, pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu, povećana sigurnost na cestama, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš značajnim smanjenjem broja automobila samo su dio društvenih pozitivnih učinaka. Zanimljivost svakako leži i u samom nazivu. Vozilo je nazvano Julesu Verneu, slavnom piscu koji je tijekom nevjerojatnih putovanja zamišljao potencijal čovječanstva, a Verne će sada dokazati kako je novi standard prijevoza moguć- poručio je Zurovec.

Nova usluga urbane mobilnosti i njezin ekosustav temelji se na tri ključna elementa: potpuno autonomnom električnom vozilu, softverskoj platformi i specijaliziranoj infrastrukturi, dok se prva Verne usluga očekuje 2026. godine u Zagrebu. Nakon Zagreba, Verne usluga bit će dostupna i u drugim europskim gradovima (najprije u Velikoj Britaniji i Njemačkoj), te na Bliskom istoku. Tvrtka je već potpisala ugovore s 11 gradova u EU-u, Velikoj Britaniji i Bliskom istoku.

Aktualno
Sveta Nedelja