Danas započinje Europski tjedan mobilnosti. Znate li o čemu je točno riječ?

Europski tjedan mobilnosti, vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti ove godine obilježava jubilarnih 20 godina
biciklisti bicikl Marko Lukunić/PIXSELL

Europski tjedan mobilnosti, vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna.

Ta europska inicijativa promovira promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja – vožnju biciklom na posao ili mjere kojima poslodavci potiču zaposlenike na korištenje javnog prijevoza.

Također, ima tri cjeline: tjedne aktivnosti, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti, poput, primjerice uvođenja ili širenja pješačkih zona, spuštanja rubnjaka, uvođenja sustava javnih bicikala i unaprjeđenja sustava javnoga prijevoza te središnji događaj – Dan bez automobila, 22. rujna.

Uz to, lokalne samouprave koje su uložile najznačajnije napore u promicanje održive urbane mobilnosti konkurirat će za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2018. dodjeljuje u dvije kategorije – europskim gradovima većim i manjim od 50.000 stanovnika. Njima je 2012. pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (SUMP).

Naposljetku, ovogodišnja jubilarna 20. manifestacija održava se na temu “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!” te pod sloganom “Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost” koji je odabran radi odavanja počasti svim teškoćama tijekom pandemije covid-19, ali ukazuje i na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka.

Hrvatska
Ostalo